Hovedverket Àrbi (arv) er basert på gamle sjøsamiske salmetoner som hun har bearbeidet, arrangert og satt inn i en musikalsk sammenheng.

Dette klaverstykket var et bestillingsverk til Riddu Riddu-festivalen i Kåfjord i 2008. I tillegg til dette verket spilte hun flere frittstående komposisjoner.

En fin reiseArbeidet med Àrbi førte til at Kåfjord-jenta Herborg Rundberg ble mer bevisst sin egen samiske identitet:- Tidligere hadde jeg ikke tenkt så mye over min samiske tilhørighet. Det var først gjennom arbeidet med de sjøsamiske salmetonene som min mor, Liv Rundberg, hadde notert ned, at jeg ble klar over hva den betyr for meg. Jeg ble veldig inspirert av den samiske tonaliteten, og arbeidet med de samiske salmene har vært en fin reise for meg.

Musikalsk familieHerborg Rundberg har vokst opp i en musikalsk familie sammen med fire brødre som i dag utgjør fire femtedeler av det populære bandet Violet Road.

- Pappa er god til å synge, og han brakte den svenske visesangen inn i familien, mens mamma ga oss den klassiske musikken. Det var en fin kombinasjon, og hjemme hos oss ble det etter hvert mye lyd når alle spilte. Men vi hadde det veldig artig og kunne inspirere hverandre. Vi dro hverandre med på forskjellige musikalske ting, og dette ga oss inspirasjon.

I tillegg til å være klassisk pianist og pianolærer på videregående skole i Tromsø, spiller Herborg i duoen Leagus, og bandene Mara and the inner strangeness og The BonBons. Sistnevnte deltok på årets festspill og ga i mars ut plata "Weather your storms".