I kommunestyret torsdag ba den utmeldte Venstre-politikeren ordfører Marianne Bremnes om svar på flere spørsmål rundt fusjonen.

– Hålogaland Kraft og Troms Kraft vurderer fusjon. Bakgrunnen som oppgis, er politiske og faglige råd om at det er nødvendig å bli større. Såkalte synergieffekter vil bli oppnådd. Saken er viktig. Som største eier i Hålogaland Kraft bør Harstad kommune snarest stille kritiske kontrollspørsmål.

– Sakens alvor øker ytterligere for oss her i Harstad og regionen når vi ser hvilken partner Hålogaland Kraft nå forlover seg med: Troms Kraft, et selskap i knestående og knapt nok med egenkapital.

– Ifølge Nordlys må minoritetseier Tromsø kommune nå selge kommunale presteboliger for å finansiere et nødvendig ansvarlig lån til Troms Kraft. Det opplyses i avisene at det som planlegges, er at Troms Krafts eiere likevel skal få størst eierandel i et fusjonert selskap, og at konsernledelsen skal sitte i Tromsø. Sagt på en annen måte: Pengene og makta forsvinner fra Harstad til Tromsø.

– Skal vi overhodet si ja til en fusjon, må det være motsatt: Det sammenslåtte selskapets eierstruktur må reflektere at Hålogaland Kraft er et mønsterbruk, og konsernledelsen må ha adresse 9408 Harstad. Jeg ber ordføreren svare på disse fire spørsmål i neste møte i kommunestyret:

1. På hvilken måte er Harstad kommune involvert i samtalene om en fusjon mellom Hålogaland Kraft og Troms Kraft?

2. Hvilke synspunkter fremfører ordføreren overfor Hålogaland Kraft i denne saken?

3. Vil ordføreren snarest mulig invitere ledelsen i Hålogaland Kraft til kommunestyret for å orientere om fusjonsprosessen?

4. Når forventer ordføreren at kommunestyret får saken til reell behandling, spurte Bård Borch Michalsen

Ordfører Marianne Bremnes lovet svar på alle spørsmålene i kommunestyret 21. februar