Den tidligere innvandrings- og integreringsministeren, som nå sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité, kom til Harstad for å snakke om Fremskrittspartiets politikk på et åpent møte i forelesningssalen på UiT Campus Harstad.

– Vi hører det er mange som sier at alle kulturer er like mye verdt. Det vil ikke jeg si meg enig i. Jeg synes ikke en kultur med kvinneundertrykking er like mye verdt. Jeg synes ikke en kultur uten religionsfrihet, og en kultur hvor jenter ikke får bestemme over sin egen kropp er like mye verdt. Vi leser om mange eksempler på menn som sender kone og døtre hjem igjen fordi de ikke liker den norske kulturen, sier Listhaug.

– Har du behov for å undertrykke jentene dine, eller å kneble noen fordi de snakker imot religionen din, så finnes det mange land du kan flytte til med disse verdiene. Mange av innvandrerne som kommer til Norge flykter nettopp fordi de ønsker å komme vekk fra disse verdiene. Kampen mot den ukulturen vi ser er i mange av flyktninglandene er en kamp vi må ta. Jeg har ingen mening om at innvandrere spiser annerledes, eller har andre feiringer, men må kunne forvente at de respekterer de norske verdiene, sier Listhaug.

– Snakke fritt

Listhaug hadde et åpent møte i Harstad også tilbake i 2016. Denne gangen er hun riktignok ikke minister.

– Nå som jeg ikke er her som minister kan jeg snakke litt mer fritt, og så får jeg mye mer tid til å snakke med folk. Jeg synes det er veldig hyggelig, og koser meg med at jeg kan være litt mer tilgjengelig. Det er viktig for meg at det ikke blir en enveiskommunikasjon, og det er derfor jeg bruker god tid på spørsmål og slikt, sier Listhaug til Harstad Tidende.

Da Listhaug hadde foredrag rørte hun ikke rundt grøten, og spesielt da hun snakket om «svenske tilstander» la hun ikke noe imellom.

– Norge er langt unna tilstandene vi ser i Sverige, hvor regjeringen har vurdert å sette inn hæren for å ha kontroll på noen områder. Likevel er det enkelte deler i Norge som går i gal retning. I Oslo sier Raymond Johansen at å snakke om etnisitet er en avsporing. Jeg mener det blir å stikke hodet i sanden. Man må tørre å si at jo flere innvandrere man tar inn jo vanskeligere blir integreringsjobben. En restriktiv innvandringsmodell er viktig for å trygge det norske velferdssamfunnet, sier Listhaug.

Les også: Vil ha utvidet forbud mot niqab og burka i Harstad

– Noen må ta det opp

Listhaug hadde foredrag i én time, og tok imot spørsmål fra publikum i én time. Over 60 personer møtte opp på UiT Campus Harstad for å høre på Listhaug. Én av dem var Liv Stangness.

– Å lytte til Sylvi var interessant. Det var mange ting jeg lurte på som jeg fikk svar på. Jeg synes hun var dyktig, og jeg likte at det var satt av så god tid til spørsmål. For min del kunne jeg ønske at hun brukte litt mer tid til å snakke om eldrepolitikken, men jeg syntes egentlig hun dekte de temaene godt også, sier Stangness.

– Jeg syntes det var bra at hun snakket om den ukulturen hvor mange innvandringskvinner ikke blir like mye verdsett som menn. Det kommer man kanskje aldri helt til livs med, men jeg synes det er kjempebra at vi har noen som Listhaug som tar opp det temaet. Det trenger vi, sier hun.

Privatisering av sykehjem, statlig finansiert sykehjem og eldrepolitikk var andre tema Listhaug brukte god tid på.

Les også: - Listhaug tilhører et parti som motarbeidet og boikottet arbeid alle forslag om kjønnskvotering

TILHENGERE: Astrid Kristensen, Liv Stangness og Bjørn Holtermann Hansen hadde møtt opp på UiT Campus Harstad for å høre hva Listhaug hadde å si.
INTERESSE: Over 60 personer tok turen innom forelesningssalen onsdag for å høre på Listhaug.