KVÆFJORD: Før var Kvæfjord stor innenfor taekwondo. Da hadde klubben en oppslutning på 50 utøvere da interessen var på høyden. Etter en del år uten tilbud i kommunen ble Borkenes Taekwondo etablert av Mathisen i januar. Det har etter hvert blitt en god gjeng som har etablert seg i aktivitetsrommet på Borkenes barneskole.

– Jeg tror at potensialet for denne idretten er stort på Borkenes. Vi har startet aktiviteten fra grunnen av, og er på vei til å etablere dette tilbudet. Og det viser seg også at det er grunnlag for denne idretten. Og vi har også ambisjoner om å etter hvert øke vår medlemsmasse, mener Mathisen.

Holdningsskapende

Den nystartede klubben, som har Jon Arild Svendsen fra Hammerfest som sin master, har spilt storpolitiske krangler ut på sidelinja som et ikke-tema. I stedet er det andre ting som Mathisen mener er langt viktigere å trekke fram for sine medlemmer.

– Det jeg synes er så fint med denne idretten er at den drar med seg en holdningsbit som er fantastisk, og som skaper gode mennesker. Så er også aktiviteten av en sånn art at dette er kjempegod trening. Uansett om du er ni- eller 60 år er dette trening som gjør at man kommer i veldig god form, sier Mathisen.

Han understreker også at situasjonen på verdensbasis gjør det stadig mer aktuelt å fostre opp gode utøvere innenfor taekwondo.

– Det er dessverre slik at bruken av vold er økende på verdensbasis. Da er det stadig mer aktuelt å kunne lære å forsvare seg. Selv om man etter hvert blir godt drillet på bruk av armer og bein, er også regelverket slik at det er forbudt å ta initiativet til bruk av disse kunnskapene utenfor treningssalen, forklarer Mathisen om idretten som har en over 1.000 år gamle røtter. Som kampsport ble den formelt startet i 1955.

Planene klare

Nå satser Mathisen på at klubben etter hvert skal få utøvere fram som kan være med på å hevde seg i konkurranser.

– Det er noe som etter hvert skal komme i større grad. Men til nå har vi hatt lite sparringstrening. Men det vil komme mer og mer inn i våre treninger, sier Mathisen.

Taekwondo-lederen har også et ønske om at det en dag skal være mulig å ta klubben ut av dagens umoderne lokaler til noe som er nytt og moderne.

– Vi faller litt i mellom to stoler. I dag trener vi på et lite sted uten sportsgulv. Størrelsesmessig er lokalet også for lite - spesielt om man skulle klare å øke medlemstallet ytterligere. Alternativet med å komme inn i en stor og lite intim idrettshall er ikke aktuelt for oss. Drømmen er at det etter hvert kan dukke opp en mulighet for å bygge opp en egen gym i flerdrift med andre idretter som eksempelvis turn eller andre kampsporter. Det kan være en hilsen til politikerne i kommunen som noe som virkelig bør vurderes, mener Mathisen.

IVRIG: Nikolai Elde og Liv Stoltz Mathisen studeres nøye av Tor Einar Mathisen. Foto: Ivar Hjelvik
MØNSTER: Taekwondoklubben har øvd inn en rekke mønste. Flere av dem ble framvist på onsdagens trening. Foto: Ivar Hjelvik