Fra 1. april er det generell båndtvang for hunder i hele landet. Forbudet mot å la hunder løpe fritt, gjelder fram til 20. august. Båndtvangen gjelder ikke for enkelte typer jakt- og tjenestehunder i aktiv tjeneste eller under trening. Flere kommuner har egne områder hvor det er lov å la hunder løpe løs hele året uavhengig av perioden med båndtvang, og Harstad Jeger og Fiskerforening har sitt område ved Tennevatnet.

For Harstad kommune er det ingen forskrifter som sier at båndtvang gjelder resten av året - altså forutenom perioden 1. april til og med 20. august.

Per Eldar Karlsen i Viltforvaltningen i Harstad kommune bekrefter at det tidligere var båndtvang på Hinnøya hele året, men forskriften opphørte i 2012.

- Det er ikke laget noen ny lokal forskrift, sier Karlsen.

Generell båndtvang

Oddmund Nilsen, politioverbetjent ved Harstad politistasjon, sier følgende om båndtvang utover båndtvangperioden:

- Tidligere var Harstad/Hinnøy definert som reinbeiteområde. Da var det båndtvang hele året i Harstad. For et par år siden ble bestemt at det ikke skulle være generell båndtvang i Harstad, men at hundeeiere skulle forholde seg til generell båndtvang fra 1. april til 20. august, sier Nilsen.

Morten Hole, stasjonssjef ved Harstad politistasjon, forteller at de generelle reglene er at hundeeiere er pliktig hele året til å ha kontroll på hunden sin.

- Det gjelder uansett hvor man beveger seg. I båndtvangsperioder fra 1. april til 20. august er man pliktig til å ha hunden sin i bånd, med mindre det er en brukshund, det vil si hunder som for eksempel brukes til gjeting av sau og rein, sier Hole.

Forskrifter

Lovdata.no viser de lokale forskriftene for Hinnøy. Der står det kun én kommune, Sortland, som har en forskrift om hundehold og båndtvang.

For Sortland kommune står det følgende:

Hunder skal holdes i bånd i tettbygde strøk og friområder innenfor tettbygde strøk med unntak av organisert aktivitet, i utmark der bufe beiter fra 1. april til 1. november og i og i tilknytning til områder der bufe går på innmarksbeite.

Dette gjelder for hele året i Sortland kommune. Ellers på Hinnøy er det da altså kun båndtvang mellom 1. april og 20. august.