Ht.no la mandag ut kommentaren "- Unødig og overdreven bruk er bokstavelig salt i såret", skrevet av vår sjefredaktør Kjell Rune Henriksen.

Kommentaren handler om salting av veiene å vår region, og blant annet står det:

"Mens bilister raser over å måtte kjøre kilometer etter kilometer i saltlake, står Statens vegvesen fast på at dette er et nødvendig tiltak i fremkommelighetens og trafikksikkerhetens tjeneste. Geir Jørgensen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Midtre Hålogaland, fremholder at dette er det beste virkemidlet i en region med hyppige væromslag. Han hevder videre å kunne vise til at antall ulykker er redusert på strekninger som saltes. Det skal vi ikke bestride, men det er likevel betimelig å be om at denne påstanden konkretiseres og dokumenteres lokalt her i harstadregionen. Det må også være i vegvesenets interesse."

Vi ba om en kommentar fra våre lesere, og så langt har over 70 personer skrevet sin kommentar om saken på våre Facebook-sider. Stort sett alle er negative til salting.

Her er noen av kommentarene:

Camilla Marita Bertelsen: Jeg er sterkt imot!!! Pendler til og fra Bardufoss ca. ukentlig. Fra Bjerkvik og til Bardufoss er det alltid en fryd å kjøre fordi det som regel IKKE saltes! Strekningen fra Harstad til Bjerkvik derimot er helt FORFERDELIG !!! Saltet legger seg som et tynt "blurrete" lag over hele vinduet, og jeg må som regel alltid fylle på spylevæske i Bjerkvik etter å ha kjørt den strekningen fordi jeg konstant må vaske vinduene... Det er farlig fordi man mister konsentrasjonen om å følge ekstra med, fordi fokuset heller blir å holde vinduene rene slik at man kan se noe i det hele tatt! Dessuten er ikke saltet særlig miljøvennlig! NEI til salting!!!!

Tor Hauge: Salting koster miljø og penger. Saltet tærer på limet i asfalten så asfalten går i oppløsning. Og saltete bare veier slites fortere. Saltet ødelegger gummien i vinterdekkene som gir dårligere veigrep når bilen kommer på usaltete veier med normalt vinterføre. Tenk på alle utslippene som kunne vært spart i forbindelse med frakt og utkjøring av 239000 tonn salt. Dette er 23900 lastebil-lass. Elg og rein trekkes til riksveiene pga saltet. La oss bruke noe av pengene til salting til å utbedre veinettet. Saltingen er ikke bra for nærmiljøet, asfalten, dekkene, spesielt bremsene på bilene, bilene forøvrig. Farene med vilt langs veiene osv osv. Det er kun i Norge vi er så rike at vi kan oppføre oss så dumt. La olje prisen komme under 30 dollar fatet så vi kanskje kommer til litt fornuft.

Odd-Ivar Chruickshank: Når det er minusgrader og fine vinterveier er det uforståelig hvorfor det saltes, men tar man i betrakning det mildværet som kom etter siste snefall, så er jeg redd det ville vært holkeføre selv på riksveien uten salting. Men mengden salt kan sikkert diskuteres.

Hans Erik Myreng: Ja, helt enig. Det her er noe svineri som medfører bl. a. svært glatte områder utenfor der det er saltet. Farlig kan det være. Har kjørt bil i over 40 år, og med normalt gode dekk og en bil som er i orden, er det ikke behov for salting i det hele tatt.

Stig Eilertsen: Denna overdrevne saltbruken vi har sett i det siste har ikke noe med trafikksikkerhet å gjøre. Tvert i mot viser det mangel på kunnskaper. Og det skaper direkte livsfarlige kjøreforhold med sleipe veger, og dårlig sikt som resultat.

Steinar Markussen: Bruk sand! Mye bedre og mer miljøvennlig! PS! Elgen er glad i salt!

Bare en person så langt har stilt seg positiv til salting:

Edvin Langstrand: Veien er åpen for alle, uansett føre. Det vil si at ho Klara på 90, og han Trond på 18, med helt nytt førekort i lomma er ute å kjører. Sammen med dem er også Gregor fra Makedonia, med et vogntog på 50 tonn, som kanskje også har kjøpt førekortet på internett. Mange har god kompetanse for å kjøre på norske vinterveger, men dessverre er det også mange som ikke har det. Ifølge tall fra SINTEF (Rapport STF63 A95004) reduseres antallet ulykker med over 20 prosent på saltet veg, og det var særlig de alvorlige ulykkene som ble redusert. Så lenge det er forskningsresultater som går i retning av at så mange menneskeliv og skader spares er det etter min mening rett å salte veiene.

Hva mener du? Diskutér gjerne saken under eller på våre Facebook-sider.