Kultur og sysselsetting var et sentralt tema da Kulturprosjektet i Vesterålen startet opp i 1983. To prøveproduksjonsverksteder for husflid ble raskt igangsatt med støtte fra de såkalte Rettedalsmidlene. Her fra verkstedet på Grytting som satset på tovede produkter. Fra venstre: Jorunn Hågensen, Norma Engmo og Eldbjørg Eilertsen. Foto: Kultursamarbeidet

Konferansen markerer 25 år med regionalt kultursamarbeid, men blikket rettes framover. Det sentrale spørsmålet vil være hvordan bruke erfaringer, kunnskap og kontaktnett i en fremtidsrettet kultursatsing videre. Et klart mål med konferansen er å gi de første innspill til strategier og valg for regionens kulturpolitikk for neste kommunestyreperiode.

Det satses denne gangen hovedsakelig på egne krefter. Det blir innlegg av bl.a. regionrådsleder Jonni H. Solsvik, tidligere prosjektleder Hilde J. Hansen, statssekretær Åsa Elvik, sekretariatsleder Atle Kanstad, daglig leder Erik M. Bugge og islendingen Signý Ormarsdóttir. Sjefsredaktør for Harstad Tidende, Bård B. Michalsen, vil være en aktiv ordstyrer og utspørrer.

Kultursamarbeidet startet høsten 1983 som et forsøk. Etter et par år ble samarbeidet formalisert. Opp gjennom årene har innsatsområdene vært mange. De spenner fra stimulering av skapende krefter hos barn og unge, til satsing på profesjonelle kunstnere, friluftsliv, næringsutvikling og internasjonalt samarbeid.

Prosjektet Kultur – eldre fra slutten av 80-tallet knyttet kultur til helse- og sosialsektoren, og ble senere fulgt opp gjennom Kunst deg frisk og en storstilt utsmykking av barnekunst på Stokmarknes sykehus. Med Golfstrømmen som metafor og inspirasjonskilde har det i Vesterålen utviklet seg er kultursamarbeid med land som Mexico, Guatemala, Island og Irland.