Sytten urter hentet fra fjern og nær utgjør ryggen i den komplekse og ganske kraftige likøren, som nok krever litt tilvenning. Den er siktet inn i segmentet mellom konjakk og akevitt, ifølge Ståle Johnsen fra Sortland. Han håper at folk skal falle for den utpregede urtekvaliteten i drikken.

Historien bak det nyinnsatte polproduktet er sjarmerende nok, og har sitt utspring blant annet i vesterålsk lyng. Johnsens svigerfar er slovensk botaniker og fjellelsker, og har tindehoppet en hel del i Øksnes, Sortland og tilliggende kommuner. I mange år har han også mikset og balansert seg fram til et produkt som nå er akseptert i det norske Vinmonopolets bestillingsliste. Naturlig nok har utsalget på Sortland tatt inn et lite antall.

Mangfold og harmoni

Selskapet HerbalNor har bare to måneder eller så i det norske markedet, og drikken er utviklet i Slovakia, Johnsens svigerfamilies hjemland.

- Den er jo noe helt nytt, på siden av det meste, et nisjeprodukt som vi forsøker å skape en trend rundt, forklarer opphavsmannens norske svigersønn, Ståle Johnsen.

- Naturforskeren Jan Obuch (svigerfar) har forsøkt å skape en harmonisk balanse mellom naturlig sødme i noen urter og naturlige bitterstoffer i andre, derav navnet. Urtene er samlet fra alle verdens hjørner og vokser i egne hager i Slovakia. En fabrikk ble ferdigstilt sist sommer.

Grunderen justerer sødme, beske og syrlighet med å tilsette de forskjellige urtene, alt etter hva de kan bidra med i sluttproduktet.

Spritbasisen for drikken kommer fra mais, som i rein form blir smakløst. Nittiseks prosent sprit blandes ut til et produkt med 38 volumprosent alkohol.

Damedrikk

- Veldig mange damer liker den, hevder han.

Johnsen er i gang med europeisk markedsføring med et nystartet firma. Han tar ikke fri fra sin egentlige jobb som selger riktig ennå.

Han mener urtebrennevinet bør serveres i glass med stor klokke for å få fram et maksimalt duftbilde.