I fjor hadde hjelpekorpset i Kvæfjord info-sentralen for fylket. I år har vi for første gang denne sentralen, sier operativ leder Remco Ripson i Harstad Røde Kors Hjelpekorps.

Det betyr at 11 hjelpekorps rapporterer hendelser til sentralen i Harstad, som i sin tur rapporterer til landssentralen i Oslo.

Ute og hjemme

Totalt i fylket er 350 medlemmer i påskeberedskap. Ripson forteller at hjelpekorpset i Harstad har åtte personer på utestasjonen i Sollifjellet og to inne på sentralen.

– Her i Røde Kors-huset har vi bemanning døgnet rundt, sier han.

Og i tillegg til de ti som er i virksomhet til enhver tid, er det flere som er i beredskap hjemme.

Kvæfjord Røde Kors Hjelpekorps har 15 stykker i beredskap på sin hytte ved Skytebanen, mens Skånland Røde Kors Hjelpekorps til enhver tid har tre personer på vakt på sin hytte ved Geitvatnet.

Ingen sure miner

Ripson er glad for at skredfaren er redusert. Det er nemlig ikke noe poeng å få utført arbeidsoppgavene de har trent mye på.

– Vi følger med skredfaren og er klare til å rykke ut om noe skjer, noe vi håper å unngå.

Erfaringen fra påsken i fjor, da været var minst like bra som det ser ut til å bli i år, var at folk setter pris på at hjelpekorpset står klar.

– Folk er glade for at vi er der, og de skjønner vårt behov for å bruke snøskuter i marka, så der er det ingen sure miner, sier Ripson.

–Vær oppmerksom

Hjelpekorpslederen registrerer at de som ferdes ute i påsken, er forsiktige av seg.

– De er mer opptatt av fjellvettreglene og sikkerheten. Antall oppdrag etter skader har gått ned de siste årene, og det er positivt.

– Men vi ber folk om å være oppmerksom på snøskredfaren, sier Remco Ripson.

Folkehjelpa på Bjørnhaugen

Norsk Folkehjelp Harstad skal også denne påsken ha base ved lagets hytte på Bjørnhaugen ved Storvann syd.

– Vårt primære beredskapsområde vil være Melåa, Kongsvikdalen og Storvann syd, men vi rykker ut til andre steder der våre tjenester kan komme til nytte, sier leder Inge Fagerland.

Noen medlemmer i lokallaget drar opp til hytta allerede denne helga.

Leder: Remco Ripson er operativ leder i Harstad Røde Kors Hjelpekorps. Foto: Ivar L. Paulsen