– Jeg fikk helt sjokk, forteller matmor Linda Johnsen.

Folkebladet skrev tirsdag om at to katter fra samme område sentralt på Silsand har testet positivt for katteaids. Veterinær Julianne Rochmann ved dyreklinikken AniCura på Finnsnes sa til avisa at hun frykter flere katter kan være smittet av det uhelbredelige, smittsomme og dødelige viruset, og hun ber katteeiere som mistenker at kattene kan være utsatt for smitte om å teste kattene sine.

Viruset heter FIV (Felint immunsviktvirus), men kalles for katteaids da det oppfører seg på samme måte som HIV hos mennesker. FIV gjør slik at kattenes immunforsvar gradvis brytes ned. Det smitter på samme måte som hos mennesker, i hovedsak med blod og bitt. Derfor skjer det ofte i forbindelse med slåsskamp mellom katter.

Måtte avlives på dagen

Johnsens katt Rocky er den ene av de to kattene på Silsand som har fått påvist katteaids hos veterinæren.

- Vi kontaktet veterinær egentlig litt tilfeldig da Rocky hadde gått rundt og nyst i lengre tid, og det plagde han når han sov, forteller Johnsen.

Hos veterinæren ble det tatt blodprøve, og det viste seg at Rocky hadde katteaids.

– Jeg fikk helt sjokk, det var en panikkartet opplevelse. Jeg fikk valget mellom å avlive katten på stedet eller å ta han med hjem igjen og sverge på at jeg aldri skulle slippe han utendørs igjen, sier Johnsen.

Hun forteller at for Rocky, som var så glad i å være ute, var ikke det siste et alternativ.

– Jeg kunne ikke gjøre det mot han, det ville vært for grusomt. Han er vant til å være masse ute så det ville vært dyreplageri, sier Johnsen.

Hun kontaktet sin mann og fikk hentet barna slik at hele familien fikk tatt farvel med Rocky før han ble avlivet hos veterinæren samme dag.

Johnsen forteller at de hadde hatt Rocky i familien helt siden han var kattunge i ni og et halvt år.

– Det var så trasig. Barna var sønderknust, og jeg ble selv helt ødelagt. Vi var så glad i Rocky, sier Johnsen.

Hun forteller at Rocky aldri gikk langt fra huset når han var ute, bortsett når han var med familien i fjæra eller når han fulgte guttene opp til skolen.

De chippet, vaksinerte og kastrerte Rocky da han var fem måneder gammel. Kastrering fører til at kattene ofte ikke oppsøker konflikter med andre katter, men det er ingen garanti. Johnsen forteller at hun så at Rocky var i en slåsskamp med 2-3 andre katter litt over en uke før han begynte å nyse.

Oppfordrer flere til å teste

Hun oppfordrer andre til å teste kattene sine om de mistenker at de kan være utsatt for smitte.

– Jeg er ganske sikker på at det kan være flere katter i området som er smittet. Det kan utvikle seg til å bli en kjempeepidemi om det ikke blir tatt tak i med en gang dette. Det er veldig mange katter her på Silsand, sier Johnsen.

– Rocky var en veldig snill katt med et fantastisk lynne, og han er og vil for alltid bli dypt savnet her hos oss. FIV er et fælt virus som potensielt kan utrydde alt av katter i ei bygd på en grusom måte. Jeg vil derfor oppfordre alle katteeiere i nærområdet her til å være sitt ansvar bevisst og teste sine katter, selv om det i verste fall fører til flere avlivninger. Men det er eneste måten å få bukt med det på, sier hun.

Familien har også en annen katt, Nelly, som er lillesøstra til Rocky.

– Hun har vært veldig stille etter at Rocky ble borte. Hun går bare rundt og skriker og leter overalt etter Rocky, sier Johnsen.

De har også vært hos veterinær for å teste Nelly for viruset.

– Prøvene har vært uklare men i dag fikk vi vite at det er 90 prosent sikkert at hun også er smittet. For å være helt sikker må vi ta enda en blodprøve som må sendes til testing i Tyskland, forteller Johnsen.

BER FOLK TESTE: Rockys matmor Linda Johnsen ber andre katteeiere om å teste kattene sine slik at man hindrer ytterligere smitte av katteaids på Silsand. Foto: Susanne Noreng