En HT-leser har sendt oss bilder av livbøya ved Grunnvannet i Folkeparken, med spørsmål om den snart bør skiftes ut? Bøya ser svært sliten ut, med røket tau, deler kastet i vannet og av merket «Vesta», et forsikringsselskap som skifta navn til TrygVesta i 2010 og nå heter Vesta ... Hvis vi ser på drukningstallene, er det grunn til å tenke at oppdatert redningsutstyr ved populære badesteder er viktig.

37 prosent flere drukninger

Hittil i år har minst 66 personer omkommet ved drukning i Norge. I fjor var tallet 49 etter de første syv månedene.

– Tallene er dramatiske og lite hyggelig lesing. Dette skyldes flere forhold, men den viktigste årsaken er at flere trekker mot sjøen når vi opplever rekordvarme over såpass lang tid. Flere har kjøpt båt, men glemmer at det krever et minimum av kunnskap for og ferdes på sjøen, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

15 av drukningene, 12 menn, to kvinner og ett barn, skjedde i løpet av juni, mot ti i samme måned i fjor. Årets eneste druknede i Troms fylke var en av disse.

Seinest fredag

Seinest fredag døde ei 14 år gammel jente etter at hun onsdag ble hentet opp fra et vann i Halden. Detaljene for juli-tallene er ikke helt klare ennå, men til og med juni i år har 46 menn og seks kvinner druknet. To av de omkomne er barn under 14 år, mens ti personer er mellom 15 og 25 år. I aldersgruppen 26–40 år druknet seks personer, mens 12 personer var mellom 41 og 60 år. 19 av de omkomne var 61 år eller eldre.

Drukner stille

Redningsselskapet ber folk passe godt på hverandre på sjøen, på stranda og på brygga.

– Som regel skjer ei drukning stille, så vi minner om at det er viktig å være hverandres gode venn og vaktbikkje. Bruk vest på barna om du er i nærheten av vannet. Sørg for at alle har flyteplagg på seg når familien befinner seg i båt på sjøen. Bad aldri alene eller uten at noen har et øye på deg. Jo tryggere rammene er, jo finere blir opplevelsen, sier Pedersen.

SLITT: Tauet til livbøya er slitt av.