Johan Stellander og Jens Theodorsen bor langs fylkesvei 83 på Kilhus. I brøytesesongen de siste to årene har de ligget nattevåken på grunn av kraftig bråk når skjæet på plogen treffer asfalten. Og de er ikke alene, sier de. Nedover Kilhusveien ligger boligene tett ved fylkesveien og bråket fra skjæret har vekket både store og små, hevder de.

– Over styr

– Brøytingen har gått helt over styr de siste årene. Før ble det brøytet ved snøfall, nå virker det som entreprenørene får panikk bare det kommer noen snøfnugg. Ei natt kjørte de ekstremt mange ganger att og fram. Bråket fra brøyteskjæret som treffer asfalten er voldsomt. Dette går på helsa løs, sier Theodorsen og Stellander.

Ifølge de to er den nattlige brøytingen et heftig tema i Kilhusbygda. Ingen skjønner hvorfor brøytebilene dundrer i vei flere ganger om natta når det ikke er snø å brøyte.

Forbannet

– Vi er mektig forbannet, og kan ikke lenger ha vinduene åpne på nattetid.

De minner om at det siste store snøfallet kom for rundt 40 dager siden. Sist helg kom det om lag fire centimeter nysnø.

– Da ble det brøytet i ett midt på natta. Hele bygda ble vekket opp, sier de to.

Skraper is

Det er Erlandsen Transport AS som brøyter strekningen, men på vegne av Veidekke.

– Vi har vært i kontakt med Veidekke som hevder entreprenøren er nødt til å kjøre for å skrape vekk isen på veikanten. Men det er ikke mulig å skrape is med en brøytebil fordi skjæret legger seg oppå isen. For å få vekk isen må de bruke veihøvel, og det er ikke det redskapet som blir brukt her, sier de to.

Så ille har det vært at Jens Theodorsen har vært nødt til å oppsøkte lege for å få tabletter for å få sove hele natta. Det fikk han ikke, men ble oppfordret til å putte «sov-i-ro» i ørene.

– Vi har stor forståelse for at brøytemannskapene må brøyte i vei når det er store snøfall. Men at det skal være behov for å brøyte midt på natta i snøfattige perioder, går over vår forstand. Det må jo være forskrifter som regulerer denne kjøringen. Hvis man skal skrape bort is i veikanten, så kan vel dette utføres på dagtid, mener de.

De er i gang med å samle inn underskrifter fra folk i Kilhusbygda som plages av «brøyt-i-vei»-bråket.