En nordsjøturnus betyr, i dette tilfellet, at en lege jobber intensivt i to uker og har fire uker fri. Dette mener Hætta både skal lette rekrutteringen og unngå at fastleger slutter.

– Denne modellen har i flere år vært prøvd i Lyngen, som er omtrent halvparten så stor som ETS. Ved utlysning av stillingene har de hatt mange søknader, og de som har jobbet i slik turnus i Lyngen, har vært stabile, sier Hætta, som mener en slik ordning, med en viss tilpassing, også vil egne seg for ETS medisinske senter.

Hever kompetansen

Derfor har hun, til kommunestyremøtet i Skånland 25. april, foreslått at tre leger skal dele på de seks ukene turnusen omfatter, og at de skal ha 20 prosent tilsyn på sykehjem og institusjoner, samt 500 listepasienter. Dermed åpner det også for søkere som planlegger langpendling.

– Mange kan søke på ei slik stilling fordi vi har ei leilighet til disposisjon for legen som er på jobb. Det skal bli interessant å se hvilken kompetanse legene som søker har. De skal ta en stor del av legevaktbelastningen, så kommunen vil vektlegge kompetanse på det akuttmedisinske, sier Hætta.

– Det vi oppnår med det, er at noen leger blir god på legevaktarbeid, at fastlegene blir gode på å være fastleger, og om vi slår tilsyn sammen til én stilling, som vi vurderer, er det med på å heve kompetansen, sier Barbro Hætta.

SENTER: ETS medisinske senter på Evenskjer kan takle 5200 listepasienter. Behovet kan øke, tror kommuneoverlegen. Arkivfoto

Ønsker fast lønn

Et annet tiltak er en utdanningsstilling ALIS (allmennleger i spesialisering) til ivaretakelse av 700 pasienter.

– Alle fastlegene i ETS er selvstendig næringsdrivende som leier kontor av kommunen. Vi vet at mange nyutdannede leger ønsker fastlønnede stillinger, og dette er en stilling der de har fast lønn under spesialisering.

– Og dette er grep som kan stabilisere og legge til rette for nyrekruttering, sier kommuneoverlegen.

Gode arbeidsvilkår

Med ni leger, der tre går i nordsjøturnus, har ETS medisinske senter en listekapasitet på 5200 pasienter. Dette vil neppe være nok til å ta hånd om en forventet befolkningsvekst.

– Å ansette flere leger er noe vi må se på etter hvert. Vi får se hvordan det utvikler seg. Det som har er viktig er å sikre at de fastlegene vi har, har gode arbeidsvilkår. En fastlege jobber gjennomsnittlig rundt 50 timer per uke. Det er lite forenlig med et familieliv. Derfor tenker vi at legene i nordsjøturnus tar en større del av legevaktbelastninga, sier kommuneoverlege i ETS, Barbro Hætta.

Det er Skånland som er vertskommune for legesenteret, og som tar avgjørelsen, men det hele er forankret i Evenes og Tjeldsund. 25. april tar kommunestyret i Skånland avgjørelsen.