Marianne Bremnes var en av de første ordførerne i landet som satte søkelys på kommunens egne retningslinjer for varsling. Der sto det tidligere ingenting om seksuell trakassering.

Tok opp saken

Ordføreren ba om at kommunens rutiner for varsling av hendelser av krenkende art, eller med uønsket seksuell oppmerksomhet, blir fremmet som sak. Onsdag skal kommunestyret behandle de nye retningslinjene.

Saken har tidligere vært behandlet i partssammensatt utvalg og i arbeidsmiljøutvalget.

Rådmann Hugo Thode Hansen skriver i sitt saksfremlegg at kommunen har nulltoleranse for trakassering. Det omfatter også seksuell krenkelse.

– Spørsmålet er hvorvidt vi har gode nok retningslinjer som ivaretar de som utsettes for slike hendelser, og om vi har kultur for varsling og for å ivareta arbeidstgivers plikt til å undersøke, skriver rådmannen.

Systemet for internkontroll beskriver i detalj varsling av kritikkverdigeforhold. Her er også definasjoner av kritikkverdige forhold som mobbing, trakassering eller diskriminering av andre. Seksuell trakassering er ikke nevnt.

Nå mener rådmannen at det er på tide å ta med et kulepunkt i retningslinjene om «uønsket seksuell oppmerksomhet».

#Metoo

Alle HMS-grupper i kommunen skal drøfte temaet #metoo i løpet av første kvartal 2018. Her blir temaet: Er dette en utfordring på vår arbeidsplass?

Alle ansatte skal være kjent med hvor de skal varsle om kritikkverdige forhold, og hvem de skal varsle til.

Generelt ønsker kommunen at ansatte skal melde fra direkte til den det gjelder når en situasjon oppstår, og være tydelig på som ikke er greit. I noen tilfeller kan dette være utfordrende dersom det dreier seg om en kollega eller en leder.

Da skal retningslinjene for intern varsling benyttes. Her finnes det flere muligheter; registrering i kvalitetssystemet, varsling til nærmeste leder, varsling til tillitsvalgte, verneombud HVO eller HMS-rådgiver, personalsjef eller rådmann.