I 2014 betalte Frank Einar og Grete Berny Hansen 1453 kroner i eiendomskatt for denne eneboligen, som ligger 19 kilometer nord for Harstad.

Etter omleggingen av skatteberegningen, må ekteparet ut med 5128 kroner – en økning på 3675 kroner.

Hansen har bestemt seg for å klage.

Urimelig

– Formuesgrunnlaget på huset, som eiendomsskattekontoret opererer med, er urimelig. Den er på 2,2 millioner kroner. Det er ikke mulig å få solgt en bolig på Aun for et slikt beløp. Det bekrefter meglere jeg har vært i kontakt med, sier Hansen.

– Vel nok bor vi i vakre omgivelser på et flott sted, men det er tross alt nesten to mil til byen, sier Hansen.

Meglere mener salgsprisen mer ligger på rundt 700.000 - 800.000 kroner.

Ligningsverdien på huset for 2013 var på 563.000 kroner. Antatt salgsverdi blir da fire ganger større, altså 2.252.000 kroner.

– Det er utopi å tro at en bolig fra 1981 på Aun har en salgsverdi på 2,2 millioner kroner, sier megler Tord Bergersen ved Eiendomsmegler1 i Harstad.

Det er ikke spesielt enkelt å få solgt en bolig på Aun, bortsett fra til folk med nær tilknytning til stedet, og de vil kjøpe billigst mulig, sier Bergersen.

Boligen er på 97 kvadratmeter over to plan, og normalt godt vedlikeholdt.

– Jeg vil anslå at eieren vil kunne få 750.000 kroner for boligen, røfflig regnet, sier Tord Bergersen.

Folk må klage

Avdelingsdirektør Helge Aune ved skatteetaten oppfordrer Frank Einar Hansen og andre til å klage hvis de mener ligningsverdien på boligen er urimelig høy.

– Konkret vil jeg be skatteyter om å sjekke ligningsverdien for 2013. Denne skal så ganges med fire. Da får du formuesgrunnlaget, som er kommunens utgangspunkt for å beregne skatt, sier Aune.

Han slår fast at dersom skatteyter Hansen mener boligens salgsverdi ikke er på mer enn 800.000 kroner, så er dette en typisk klagesak.

– De som mener ligningsverdien for 2013 er feil, kan henvende seg til oss, eller ringe telefon 80080000. Klager må vise frem ny takst på boligen, eller vise frem dokumenterte uttalelser fra en godkjent megler, sier Aune.

Han minner om at klagefristen til kommunen på eiendomsskatten går ut i påsken – seks uker etter at fakturaen ble sendt ut.

– I skatteetaten har vi i utgangspunktet ikke noen frist for å klage på ligningsverdien. Får vi dokumentert at ligningsverdien er feil, vil dette bli vurdert. Skattyter får så et vedtak fra oss, og i tilfelle vedkommende får medhold, blir dette rettet opp, og ny ligningsverdi kommer på neste års selvangivelse. Det vil så gå til kommunen i sin tid, sier Helge Aune.