Elever i harstadskolen har 15 minutter til å spise matpakken. Resten av tida skal de være ute, i langfriminuttet. Synes du 15 minutter er nok tid?

Her er Harstad Tidendes lederartikkel fra sist mandag:

Spiser av barnas tid

Dersom barnet kommerhjem fra skolen med en matpakke som er nesten urørt, er det ikke nødvendigvispå grunn av at maten ikke falt i smak. Det er minst like stor sannsynlighet forat barnet rett og slett ikke hadde tid til å spise opp maten.

IfølgeHelsedirektoratets retningslinjer bør alle elever få minst 20 minutter til åspise maten sin. Men det er det dessverre mange som ikke får.

En fersk undersøkelseviser nemlig at et økende antall elever må bruke mindre enn 20 minutter på åtømme matboksen. Andelen elever som får minimum 20 minutters spisepause harsiden 2006 falt med mellom fem og åtte prosent, og minst spisetid har barna somgår på femte, sjette og sjuende trinn. 38 prosent av dem fikk i 2012 minimum 20minutters matpause, mot 45 prosent i 2006, ifølge tall fra Helsetilsynet.

Ut av ukeplaner kanvi lese at det ved skoler i Harstad er satt av beskjedne 15 minutter tilmatpakken. Det er knapp tid, og det er god grunn til å hevde at dette aldriville blitt akseptert av voksne.

Det er hevet overtvil at inntak av mat skjerper konsentrasjonen og øker evnen til å ta til segviktig læring gjennom en lang skoledag. Sultne barn blir gjerne ukonsentrerte,lærer dårligere og forstyrrer medelever. Blant annet derfor er det uheldig atmange barn ikke får god nok tid til å spise sin mat. I tillegg økeruregelmessig spising risikoen for feilernæring. Med denne kunnskapen framstårdet som et stort paradoks at spisetiden til barna er blitt en salderingspost.Det er et varsku og en uønsket utvikling. Dette er ganske enkelt feil sted å tatid til undervisning fra.

Det er derfor allgrunn til å oppfordre kommuner og skoleledelse til å sette seg inn ihelsemyndighetenes anbefalinger om måltider i skolen. Det er som sagt en godgrunn til at Helsedirektoratet anbefaler minimum 20 minutters spisetid for barni grunnskolen. Gode rammer for måltidet er viktig i skolehverdagen. Det erviktig for helse og trivsel, sosial kompetanse og et godt læringsmiljø.

Regjeringen,representert ved statssekretær Birgitte Jordahl (H), har engasjert seg og gittuttrykk for at utviklingen er uheldig. Men engasjementet må ikke stoppe meddet. Minimum 20 minutters spisetid i grunnskolen må lovfestes.