Veronica Melå og Eirin Hammari har i et hattefokk klart å mobilisere kunstnere, musikere, næringsliv, privatpersoner og andre til en storstilt dugnad til inntekt for de krigsrammede i Gaza.

Kunstauksjon

– Dette viser at vi kan få til noe i full fart i Harstad. Jeg vil forøvrig berømme næringslivet som har bidratt på en fantastisk måte, sier Melå.

I går var det kommet inn i alt 16 kunstverk fra Karl Erik Harr, Geir Samuelsen, Pål Laukli, Rune Kongsro, Kine Hellebust, Janne Juvi Rasmussen, Michel Diniz de Cavalho, Kari Rindahl Endresen, Rudi Nilsen, Per Heimly, Thor Erdahl, Inger Anne Nyaas, Festspillene i Nord-Norge, Britt Terese Qvam, Maren Bremnes og Eidar Larsen.

Selv har hun bidratt med fotografier til en verdi av 12.000 kroner. I tillegg har hun laget postkort som er trykket i 1000 eksemplarer.

– Vi tar 50 kroner per stykk. Dyrt for et postkort, men en symbolsk sum til inntekt for de som lider. Får vi solgt alle vil inntektene bli 50.000 kroner bare her, sier hun.

Arrangørene har fått kunstverk til en samlet verdi på minst 150.000 kroner.

Palestinere baker

Men like viktig er alle private som nå står hjemme og baker aksjonen.

– I går klokken 13 hadde vi fått tilsagn om 25 kaker. I tillegg har palestinere på Harstad Mottak tilbudt seg å bake. De stiller også opp og hjelper oss med å selge kaffe og kaker. Noen vil også lese dikt, sier Melå.

Det er bare få dager siden produsent Eirin Hammari og fotograf Veronica Melå fikk ideen om å engasjere kunstnere, musikere og folk flest til et upolitisk arrangement der inntektene i sin helhet går til et proteseverksted i Gaza.

Gi en slant

– Alle vi har kontaktet har vært positive. Musikere stiller opp og byr på gratiskonsert. Her kan folk høre Ola Bremnes, datteren Kaja og sønnen Inge som framfører en låt hver. Ola Thomas Gjærum, Håvard Lund, Kine Hellebust, Ronald Aune Jensen, "danse"-Maria Henriette Nygård og Lasse Høe bidrar. Det er helt imponerende, sier Melå.

Men selv om det er gratis inngang til kafeen i Nordic Hall håper arrangørene at folk kan putte en slant på bøssene.

– Vi satser på at folk gir etter evne. Så kan de støtte med å kjøpe kaffe og kaker, eller by på de flott kunstverkene vi har fått, sier Melå.

Palestinere på Harstad Mottak tilbudt seg å bake. Her er Hazeen Al-Hakka, Fadir Hamed, Mammud Hamad og Mustafa Awaja, palestinere på flyktningemottaket. Foto: Odd Leif Andreassen