– Vi har hatt to valg den siste tiden som er klare protestreaksjoner på at velgerne ikke føler de blir lyttet til. Begge valg var de fleste sikre på valgseier til Clinton og at Storbritannia fortsatt skulle være medlem av EU. Personlig er jeg nok mest glad for at Storbritannias valg om å ikke være medlem av EU. Jeg mener begge valg er signaler på at folket ikke finner seg i å bli overkjørt av politikere, sier Sandra Borch, som er stortingskandidat for Troms Senterparti.

– Må lytte til folket

Borch mener at Trumps valgseier og Brexit danner grunnlaget for et svært spennende stortingsvalg i Norge om ti måneder.

– Jeg håper velgerne ser sentraliseringen som dagens regjering driver med, noe som særlig rammer Nord-Norge hardt. Ta eksempelvis debatten om tvangssammenslåing av kommuner, der lokalpolitikere nå føler seg presset og truet til å gå i forhandlinger om sammenslåing av sin kommune.

– Jan Tore Sanner får fritt spillerom til å fronte en sentraliseringsreform som vi nå må sette spørsmålstegn ved, og ikke minst stå opp mot, mener Borch.

Ingen garanti

Stortingskandidaten mener at det ikke finnes noen garantier for at kommuner vi bli bedre ved at man slår seg sammen.

– Fasiten er sentralisering. Sentralisering av viktige tjenester som barnehager, skoler, lokale helsetilbud, lensmannskontor og en nedleggelse av distriktene i Norge, poengterer hun.

– Regjeringa gjør igjen sitt aller ytterste igjen for å prøve og få kommunene til å slå seg sammen, de gir fullstendig blaffen i hva folket mener. Truslene fra regjeringen angående kutt i overføringer til kommunene skal vi bli flere om. Her er det viktig at lokalpolitikere ikke lar seg skremme og true av enda en sentraliseringsreform, formaner Borch.