Regjeringen har besluttet at Fylkesmannen i Troms og Finnmark slås sammen, og at det nye kontoret legges til Vadsø.

Klokken 11.00 fredag kalte regjeringen inn til allmøter for de ansatte ved Fylkesmannen i Troms og Fylkesmannen i Finnmark. Statssekretær Anne Karin Olli fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet deltok på møtet. Her ble det gjort klart at det blir ett fylkesmannsembet i den nye regionen, og at det legges til Vadsø.

- Fylkesmannen skal være lokalisert både i Troms og Finnmark, men hovedsetet blir Vadsø. Antallet ansatte i Vadsø skal være minst like som mange som i dag, sier Olli.

Olli kunne ikke gi samme garanti for kontoret i Tromsø.

- Statsrådets vedtak sier kun noe om antallet ansatte i Vadsø, sier hun.

Fylkesmannen i Finnmark har i dag 120 ansatte. Fylkesmannen i Troms har om lag 140.

Lyser ut stilling

Begrunnelsen for vedtaket er ifølge statssekretæren store avstander i nord og et stort antall kommuner.

- Hensynet til kontakt med brukere og samarbeidspartnere gjør det nødvendig med to lokaliseringer, sier hun.

Hvilke funksjoner de ulike kontorene skal ha, er ennå ikke avklart.

- Det overlates til lokale prosesser, kommenterer Olli.

Ifølge statssekretæren vil den nye fylkesmannsstillingen lyses ut forholdsvis raskt. Den nye fylkesmannen vil tiltre 1. januar 2019.

Aspaker må søke på nytt

I juni 2014 ble Aspaker utnevnt til fylkesmann i Troms, og har vært ventet å tiltre stillingen dette året.

I oktober tar Elisabeth Aspaker over som fylkesmann i Troms. Dersom hun ønsker å fortsette som fylkesmann i nord, må hun ifølge nåværende fylkesmann, Bård Magne Pedersen, søke på nytt.

Påtroppende fylkesmann i Troms, Elisabeth Aspaker, sier til NRK at hun kommer til å søke på stilling som fylkesmann i den sammenslåtte regionen.

– Jeg var forberedt på at dette kunne bli resultatet. Men jeg begynner i Troms sånn som planen er 30. oktober, og skal være fylkesmann i Troms fram til 1. januar 2019, sier hun til NRK.

På spørsmål om hva hun gjør etter det, svarer Aspaker:

– Nei, nå skal den andre stillinga lyses ut. og jeg røper vel ingen stor hemmelighet ved å si at jeg kommer til å være blant søkerne, sier hun.

Ingen plan B

Fylkestinget i Finnmark har allerede varslet at de ønsker reversering av sammenslåingsvedtaket. Dersom man får et regjeringsskiftet til høsten, kan det bety at fylkessammenslåingen er reversert allerede i september.

Fylkesmann Bård Magnar Pedersen forteller at han tok opp bekymringer rundt dette, da med tanke på hvilke prosesser som nå settes i gang, med statssekretæren. Han fikk da opplyst at departementet ikke har noen plan B, dersom sammenslåingen reverseres.

- Verken politisk ledelse eller embetsverket har noen plan for det, sier han.