Avdelingsleder Liv Finjord ved medisinsk avdeling presenterte nyheten for de ansatte tirsdag ettermiddag. Da var planen å kutte tilbudet fra 1. juli. Onsdag ble kommunen orientert. Dagen etter ble nedleggelsen foreløpig trukket tilbake.

Nyheten slo ned som en bombe på sykehuset.

– Vi er rystet over forslaget, og ikke minst over prosessen, sier ansatte til Harstad Tidende.

– Vi forstår ikke at sykehuset vil legge ned en enhet som gir et unikt tilbud til pasienter som er i sluttfasen av livet. Hva slags risikovurdering er gjort?

Uten forvarsel

Sjokkbeskjeden kom uten at tillitsvalgte og berørte kommuner har vært med i prosessen. Først onsdag ble kommunalsjef Rita Johnsen i Harstad kommune orientert i et samarbeidsmøte med UNN Harstad.

– Jeg ble svært overrasket, sier Johnsen.

Hvis enheten legges ned, vil det få stor betydning for kommunene som sokner til sykehuset i Harstad. Da må de selv gi denne pasientgruppen et tilbud. Det dreier seg om alvorlig syke som har alvorlige hjerkesykdommer, kreftpasienter og pasienter med pusteproblemer.

Torsdag trakk avdelingslederen tilbake beslutningen om å legge ned enheten fra 1. juli. Hun vil foreløpig ikke kommentere saken, men sier følgende:

– Enheten blir ikke lagt ned ennå. Vi skal nå inn i en prosess med de tillitsvalgte, sa Finjord.

Krever stand i planene

Folkevalgte i Harstad reagerer kraftig på nedleggelsen. Et enstemmig kommunestyre vedtok torsdag en skarp uttalelse der politikerne sterkt beklager at en slik beslutning skjer uten dialog og drøfting med Harstad kommune. De folkevalgte mener en nedleggelse av lindrende enhet svekker kvaliteten på tilbudet til innbyggerne i kommunen. Kommunestyret krever at vurderingen stanses.

– Innbyggerne trenger dette tilbudet fra UNN, påpeker kommunestyret i sin uttalelse.

– Jeg er meget kritisk til det som har skjedd, sa ordfører Marianne Bremnes til Harstad Tidende da saken ble tatt opp.

Mye skryt

Lindrende (palliativ) enhet på sykehuset har i alle år fått mye skryt fra pårørende og pasienter i avisen. I 2010 mottok enheten Samhandlingsprisen.

Kommunen fikk helt tilfeldig vite at enheten skal avvikles fra i sommer. Da var allerede sykehusansatte informert.

– Palliativ enhet tilbyr ukesopphold med fokus på lindrende behandling ved livets slutt, med ivaretakelse av sosiale rettigheter, tilrettelegging i hjemmet, smertelindring, trygging av hjemmebasert omsorg og ivaretakelse av pårørende.

Verdig avslutning på livet

Gjennom tilbudet får flere en verdig avslutning på livet i hjemme, eller det utsetter behovet for å måtte dra på sykehjem.

– Kreftkoordinator og hjemmetjenesten i kommunen har et svært godt samarbeid med enheten, påpeker kommunestyret i sin uttalelse.

– Kommunestyret er svært kritisk til at planene om å avvikle enheten har skjedd uten at kommunen har vært involvert.

En håndfull sykepleiere er tilknyttet enheten. De er spesialisert på å behandle de alvorlig syke pasientene. Etter det Harstad Tidende erfarer vil ingen miste jobben som følge av en eventuell nedleggelse.

Overleger ved Harstad sykehus har de siste månedene delt på ansvaret for palliativ enhet etter at den faste legen har vært borte.

Overrasket: Kommunalsjef Rita Johnsen er overrasket over kuttforslaget fra sykehuset. Foto: Katarzyna Swiatlon