Tirsdag ettermiddag holder Østgård et foredrag om penger, pengepolitikk og Inflasjon på Clarion Collection Hotel Arcticus.

– Jeg kom i kontakt med Østgård gjennom min interesse for Bitcoin og Kryptovaluta. Vi ble bedre kjent da jeg deltok på et foredrag med Østgård, hvor han promoterte sin nye bok «Fraudcoin» – 1000 år med inflasjon som politikk, sier Sørvoll.

Sørvoll lærte mer om pengesystemet og inflasjonspolitikken på to timer, enn han hadde lært i hele livet. Han fikk en helhetlig forståelse av hvordan systemet er bygd opp og fungerer.

– Jeg ble først litt lei meg, og følte meg lurt. Hvorfor hadde aldri noen forklart dette for meg tidligere, og hvorfor var ikke dette pensum på grunnskolen, sier Sørvoll.

Pengepolitikken

Foredragsholder advokat og forfatter Rune Østgård skal fortelle om pengesystemets utvikling og betydning for folk og samfunn, og forklarer hvorfor Bitcoin snur om på hvordan vi ser og forstår oss om pengepolitikken.

– Jeg tror at mange mennesker i Norge ikke tenker så mye over hvor pengene i samfunnet kommer fra, hvordan de blir skapt og hvordan våre styresmakter omfordeler våre ressurser og pengeforvaltning, sier han.

Sørvoll trekker fram Østgårds formidlerevne, når han snakker og underviser om disse temaene på en måte som har grepet tusenvis av mennesker i Norge.

– Østgård har hostet nasjonale og internasjonale podkaster, med millioner av lyttere, og har etter hvert blitt en ettertraktet foredragsholder og ressurs på temaene pengepolitikk, inflasjonspolitikk og samfunnsøkonomi. Altså penger, sier Sørvoll.

– Årets viktigste foredrag

Sørvoll er sikker på at alle som velger å komme på foredraget til Østgård vil bli rikere på kunnskap og forståelse, innenfor et tema som er blant de viktigste for fremtiden, nemlig hvordan vi skal styre vår økonomi.

– Ikke minst hvordan vi skal ta vare på våre verdier i en usikker fremtid, der et «paradigmeskifte» innenfor pengesystemet som er på full innmarsj, sier Sørvoll.

Spørsmål du vi få svar på:

  • Hva er egentlig penger og hvordan fungerer pengepolitikken?

  • Hva skyldes inflasjon, og hvorfor har gull vært så populært som inflasjonssikring?

  • Hva er årsaken til at Bitcoin plutselig har blitt det åttende mest verdifulle investeringsobjektet i verden?

  • Hvorfor bør du, din familie og de organisasjonene som du er engasjert i lære mer om pengesystemet?

– Vi er jo nesten sluttet å snakke om penger, det er jo nesten tabu, og litt «hysj, hysj» for mange å snakke om penger. Og det tenker jeg er ganske merkelig, når vi lever i et samfunn der nesten alt dreier seg om økonomi og penger. Jeg mener det er årets viktigste foredrag, sier Sørvoll.

I foredraget går Østgård blant annet gjennom disse temaene:

Grunnleggende om pengesystemet. Hva er penger?

Det er tre typer penger:

  • Penger som faller i verdi (nasjonale valutaer)

  • Penger som har stabil verdi (gull)

  • Penger som er programmert til å stige i verdi (Bitcoin)

Spørsmålet folk bør ta stilling til:

  • Hvilken type penger har du lyst til å bruke?

  • Hvorfor er pengesystemet verdenshistoriens kraftigste sosiale nettverk?

To typer system:

  • Pengefrihet – retten til å velge hvilke penger vi vil bruke.

  • Pengemonopol

Hvordan former ulike pengesystemer samfunnet og samfunnsutviklingen?

Pengepolitikkens historie på 1-2-3

Fra Harald Hardrådes juks med sølvmynter til dagens dollardominerte gjeldspengesystem.

Pengesystemets betydning for forståelsen av historien. Konsekvensene av professor Yuval Hararis forståelse av penger og fremstilling av verdenshistorien.

Hvorfor vi lærer så lite om penger? Ikke en konspirasjon – bare mangelfulle incentiver og forsvinnende lite kunnskap. Sagaen om den norske krona.