– Anmeldelsene vi har mottatt er fra virksomheter som har avslørt svindelforsøket før de har overført penger, men vi har også tidligere saker hvor penger er overført før bedrageriet er avslørt, sier næringslivskontakt Merethe Samuelsen i Troms politidistrikt.

– Vær på vakt

Direktørsvindel kjennetegnes ved at personer, som utgir seg for å være i ledelsen i bedriften eller foreningen, tar kontakt med en underordnet i selskapet og manipulerer vedkommende til å foreta urettmessige transaksjoner. Dette kalles også for CEO-bedrageri, som har sitt navn fra tittelen CEO, Chief Executive Officer – administrerende direktør.

– Det er grunn til å være ekstra på vakt hvis det er snakk om at det haster med å få overført penger. Politiet ønsker anmeldelser om dette, blant annet for å danne oss et bedre bilde av hvor stort omfanget er, understreker Samuelsen.

Flere enn normalt

Ifølge politiet er det snakk om svindelforsøk over hele fylket.

– Vi har fått inn flere anmeldelser enn normalt over en kort periode. Derfor går vi ut med en advarsel, sier Samuelsen. – Svindelforsøkene har skjedd over hele fylket, også i sør.

– Og det er ikke bare snakk om bedrifter, men også lag og foreninger, sier hun.

Misbrukte identitet

I september i fjor opplevde Festspillene i Nord-Norge å bli svindlet for intet mindre enn 770.000 kroner.

En person misbrukte Maria Utsis identitet og framsto som henne i e-poster til økonomimedarbeidere.

– Vår økonomimedarbeider var overbevist at det var Maria Utsi om hadde sendt e-postene om utbetaling, sa styreleder Jens Johan Hjort på en pressekonferanse om saken.

Pengene ble sendt til Tyrkia og Storbritannia. Sjansen for at festspillene noen gang skal få pengene tilbake er ikke gode.

– Fra politiets side er det uttalt at utsiktene til å få pengene tilbake er lik null, sa styrelederen.

Gode råd

I forbindelse med de nye anmeldelsene av direktørsvindel, som politiet nå viser til, gir de gode råd til de som utsettes for dette.

Rådene er hentet fra nettstedet nettvett.no. Her står det at man bør lese e-post hvor det anmodes om overføring av penger minst to ganger, at ledelsen bør informere sine økonomimedarbeidere på forhånd, hvis de vet at det kan være aktuelt med raske pengeoverføringer i tiden som kommer, at økonomimedarbeidere ber om bekreftelse fra sjefen, og dersom transaksjonen gjennomføres, ringe banken med én gang for å varsle om hendelsen.

– Pass på, vær obs, oppfordre Merethe Samuelsen i politiet.