I lov om folkebibliotek som ble vedtatt i 2013 trekkes det fram at et moderne bibliotek bør ha en scene, eller en Black Box, med tanke på fremføring av teater.

- Det har vi ikke i dagens lokaler. Det forventes at en skal ha konserter, debatter, teater og offentlige samlinger i biblioteket. I hovedsak så klarer vi å få til det meste av dette i våre lokaler med bidrag fra Harstad kulturhus. Det er i hovedsak teaterbiten som setter noen begrensninger, forteller Line Rubach, som er leder ved Harstad bibliotek.

– At vi er så nært Kulturhuset og deres stab har for oss vært en stor fordel. Det er en av årsakene til at vi har arrangert konserter, debattmøter og foredrag i våre lokaler. Vi har en egen musikkavdeling i andre etasje mot garderoben til Kulturhuset som har fungert bra til dette formålet, sier Rubach.

– Ved hjelp fra Kulturhuset ansatte har vi hatt god bruk av deres lydteknikere på våre arrangement i biblioteket, sier Rubach.

– Vi er også rimelig godt fornøyd med plasseringen av biblioteket. Vi er passe nært sentrum. For å øke besøkstallene hos oss, så vil en lokalisering nærmere Torvet vært ønskelig. En nærhet til bussterminalen ville jo vært praktisk, sier Rubach, på spørsmål om hvor i byen det vært optimalt å være.

Det var i perioden 1991–1992 at biblioteket flyttet inn i lokalene i Havnegata.

Hun ser også på muligheten til å få inn/- og utleveringsautomater for medier ved et eventuelt nytt bibliotek. Disse vil være essensiell for å kunne ha et meråpent bibliotek, hvor biblioteket er ubetjent og da kan man ha muligheter til å øke åpningstidene. I tillegg trenger vi adgangsnøkkelkort for lånerne.

– Dette er ikke mulig ved dagens plassering. Dette er et tilbud som kunne vært aktuelt, hvis en i fremtiden skulle inn i nye moderne lokaler, sier hun.

– Det er ikke til å legge skul på at dagens lokaler har mange kroker. Det fremstår noe uoversiktlig. Noe som også er et minus med tanke på brannforskriftene. Det ville ha vært ønskelig med et bibliotek med mer areal med rette vinkler enn i dag, sier Rubach, når vi ber henne se på hva som kunne ha vært bedre for driften av byens bibliotek.

LOKALER: Det var i perioden 1991–1992 at biblioteket flyttet inn i lokalene i Havnegata. Her fra en konsert i musikkavdelingen. Arkivfoto: Jostein Endresen. Foto: Jostein Endresen