Salget av kompass faller. Samtidig øker salget av GPS.

– Kompassalget minket 31 prosent i fjor, mens utstyr fra Garmin økte med 37 prosent, i all hovedsak GPS-er med tilhørende kart, sier Kristian Nashoug i Gresvig.

– Vårt inntrykk er at det er færre nå enn før som vet hvordan man peker ut en retning ved hjelp av kompasset. De fleste vet at pila peker mot nord, men så stopper det opp litt der. Teknologien fortrenger kompasskunnskapene, sier han til Newswire.

En av to

Omtrent halvparten svarte at de kan bruke kart og kompass i en undersøkelse Visendi gjorde for Norges speiderforbund nylig. Eldre kan mer enn yngre.

– Speidere har fortsatt god innsikt i bruk av kart og kompass. Men hos resten av befolkningen er det ikke usannsynlig at kunnskapene er blitt dårligere etter at GPS ble allemannseie, sier Kirvil Kaasa i Norges speiderforbund.

To viktige kilder til kompasskunnskaper hos nordmenn, speideren og militær førstegangstjeneste, har hatt svikt i rekrutteringen de siste årene. Medlemstallet i speiderforbundet er imidlertid på vei oppover igjen, nedgangen ble snudd til en fire prosents vekst i fjor.

Og GPS er blitt en naturlig del av speiderbevegelsen.

– Vi har nettopp gitt ut Speiderboka, der også GPS er med. Vi legger vekt på at kunnskap om kart og kompass er viktig, men bruk av ny teknologi er vi langt fra fremmede for, sier Kaasa.

Sikkerhet

Folk som kan friluftsliv anbefaler at du har med kart og kompass på langtur selv om du er utstyrt med en GPS.

– En GPS er et fenomenalt hjelpemiddel. Men teknologi kan svikte. Batteriet kan gå tomt, du kan miste den sånn at den går i stykker, og så videre. Derfor er det lurt å ha med kart og kompass også, samt ha kompasskunnskapene i orden, sier Kristian Nashoug i Gresvig.

SLIK BRUKER DU KOMPASS:

  1. Finn ut hvor du er på kartet og hvor du skal.

  2. Plasser kompasset oppå kartet. Legg kanten på kompasset, med marsjretningspilen fra det stedet du er, til det punktet du skal.

  3. Drei kompasshuset slik at nordpilen og hjelpelinjene i bunnen av kompasshuset er parallelle med nord-sør linjene på kartet.

  4. Ta kompasset vekk fra kartet. Hold det vannrett i hånden. Snu deg og kompasset slik at kompassnåla ligger inne i kompasshusets nordpil. Pass på at den røde delen av kompassnåla peker mot N-merket inne i kompasshuset. Marsjretningspila peker nå i den retningen du skal gå.

(Kilde: Den Norske Turistforening)