At Shell-stasjonen på Bergseng onsdag morgen ble utsatt for væpnet ran synes andre bensinstasjondrivere i byen er både trist og meningsløst.

Les også: Mann pågrepet for Shell-ranet

Daglig leder ved Esso-stasjonen i byen, Frank Trælnes, sier stasjonen har stengt nattestid på hverdager. I helgene er stasjonen bemannet nattestid, men dørene inn til butikken er stengt. Kunder blir ekspedert gjennom ei luke i veggen.

— Vi hadde noen episoder med en del bråk, nasking og hærverk nattestid. Et par ganger ble det håndgemeng, og vi bestemte oss for ikke å slippe folk inn i butikken natt til lørdag og søndag, sier Trælnes. Han mener lukeåpent i helgene er ei grei ordning.

Ransknapp

— Esso Harstad følger retningslinjer som er gjengs for alle stasjoner i landet, og sikkerheten for de ansatte er viktigst. De går kurs, og har klare retningslinjer for hvordan de skal opptre i en sånn situasjon. Vi har ransknapp med alarm til sikkerhetsselskap og politi, som sikrer at hjelp er på plass i løpet av fem minutter.

Trælnes mener det er vanskelig å forstå at det skal være noe å hente fra et ran av en bensinstasjon.

— Vi har god sikring. Vi har ingen verdivarer i butikken. Vi har nesten ingen kontanter i kassa, mer enn nittifem prosent av alle transaksjoner skjer med kort. Vi har nesten ingen kontanter i butikken, sier han.

— Jeg håper gjerningspersonen blir tatt. Et ran kan derimot bli en svært stygg opplevelse for en ansatt. Når noen av våre blir utsatt for stressituasjoner, setter vi i gang spesielle oppfølgingsprogram. De andre kjedene har helt sikkert lignende opplegg.

Uforståelig

Daglig leder i Circle K (tidligere Statoil) på nedre Seljestad, Per Arne Lomås, sier han trodde lille, gjennomsiktige Harstad skulle vært forskånet for væpnet ran. Stasjonen holder ikke åpent nattestid.

Per Arne Lomås har drevet stasjonen de siste tre årene. Foto: Tore Skadal

- Det ligger en økonomisk vurdering bak nattestengning. Ran er nesten ukjent her i nord. Stasjonene er godt sikra, og det er velkjent at sikringsnivået er høyt. I dette tilfellet må det være noen som ikke har fulgt med i timen som står bak. Vi har ingen verdivarer, ingen tilgjengelige kontanter, vi har ransknapp og nødvarsling. Etter noen få minutter er sikringsfolk eller politi på plass. Ansatte går årlig på sikkerhetskurs for å øve på hvordan de skal opptre i vanskelige situasjoner, sier Lomås.

— Jeg håper politiet fakker gjerningspersonen. Ingen skal være nødt til å oppleve et ran på arbeidsplassen sin.