STAVANGER: Hun har laget fem verk. Ett står på utstillingsområdet, mens fire er plassert i sentrum.

Kunstneren er stolt og glad over å få muligheten til å vise seg fram på Europas største oljemesse.

- Jeg ble overrasket da jeg fikk en telefon fra Ons om jeg ønsket å delta. Det er første gang de tar direkte kontakt med kunstneren, noe som betyr at jeg må ha gjort inntrykk hos dem, sier hun.

Oljemessa har lang tradisjon med å invitere kunstnere til å stille ut. Tidligere år har utstillingen vært på området, men i år ønsket de at kunsten skulle ut til folket.

- Jeg blir ikke noe mindre beæret når jeg vet hvem som har vært messekunstnere. Tidligere har det vært svært profilerte og dyktige personer. Nå er jeg blant dem, smiler hun.

Kunstner på heltid

Hun synes det er spesielt flott å få vist fram arbeiderne til så mye folk, for normalt stiller hun ut på museum med et langt mindre publikum.

- Det å få verkene stående i Vågen, mitt blant folk flest, er spesielt. Her vil folk som normalt ikke går på museum også kunne studere dem, sier hun.

Hun er vokst opp i Kasfjord, men har blitt stavangerværing. Gift, ett barn, to bonusbarn og hun trives veldig godt på sør/Vestlandet.

- Jeg blir nok her i sør. Her er det et veldig godt kunstmiljø, men jeg må hjem til Harstad minst en gang i året. Det er der jeg har slekta, sier hun.

Wulff Andreassen har levd av kunsten fra 2008, og begynner å bli så kjent at hun nærmer seg en gjennomsnittlig norsk lønn.

- Det er vel sånn for alle kunstnere. Det tar tid før man får etablert seg som billedkunstner.

I dag har hun eget atelier sammen med 18 andre i det nedlagte Tau Bryggeri i Stavanger.

- Jeg har fantastisk arbeidsforhold. Jeg har 52 kvadratmeter å boltre meg på.

Hun er meget seriøs og strukturert i jobben. Hun sørger for å ha en vanlig ni til fire arbeidstid.

- Når jeg jobber, så jobber jeg. Det er viktig å ha gode rutiner siden jeg har familie som også krever sitt, sier hun.

Strukturert

Den produktive harstadkvinnen bobler over av nye ideer og hver gang hun begynner på noe nytt er det som om det er hennes første verk.

- Jeg lurer noen ganger på hvordan jeg skal få tid til alt. Når jeg går inn i en prosess er jeg helt i min egen boble. Da jobber jeg intenst over lang tid, sier harstadværingen.

Hun har alltid hatt kunstneren gjemt inni seg og beskriver seg som sta, sær, lite impulsiv, strukturert og god til å planlegge.

- Jeg liker å være inne i atelieret å jobbe. Da har jeg ro og fred og trives best slik. Jeg er ikke noe utpreget sosialt menneske. Store selskap misliker jeg, ler hun.

Ons-kunsten skal selges, og Wulff Andreassen er glad for at den vil gå til et godt formål.

- Den blir auksjonert bort på Røde Kors sin innsamlingsaksjon på tv, sier hun.

Det er stadig flere som får øynene opp for hennes arbeider, og hun har nok å gjøre de to neste årene.

- En billedkunstners tidsperspektiv er på to år. Akkurat nå jobber jeg med å levere inn mitt forslag til utsmykking av en barnehage i Sandnes. Men allerede i høst skal jeg stille ut 12 arbeider på Sørlandets kunstutstilling.

Men hun er ikke bare kjent i Norge, men har stilt ut i Italia og Sveits.

- Jeg har en drøm om å kunne jobber over hele verden. Men dag trenger jeg en større organisasjon som står bak, hvis det skal være muli gå realisere.

God oppvekst i Kasfjord

Selv om det er mange år siden hun reiste fra landsdelen, har hun mange gode minner fra barne- og ungdomstiden.

- Det var flott å vokse opp på gård i Kasfjord. Jeg var odelsjente og jobbet mye i fjøset. Men jeg har også erfaring fra fiskefabrikken, sykehjem, Trastad Gård og Sentrum ungdomsklubb. Men hele tiden viste jeg at det var billedkunstner jeg ville bli. Men det tok mange år før jeg turte ta spranget helt ut, smiler hun.

Selv om hun innrømmer at kasfjærdingene fikk en smak av hennes kreativitet allerede som 10-11-åring.

- Da solgte jeg trolldeigfigurer til sambygningene. Det hevdes av noen av disse figurene fortsatt står til pynt i noen hus, ler hun.

- Hun er også vår

Kommunikasjonsdirektør Line Grønhaug i Ons sier de hvert år har hatt med en lokal kunstner.

- Selv om Marit er fra Harstad, er hun også vår, smiler hun.

Tidligere har arbeiderne blitt stilt ut på et kunstmuseum, men i år ville de gjøre det annerledes slik at flere kunne glede seg over arbeiderne.

-Da var vi ute etter en som kunne jobbe i stort format. I denne sammenheng er Marit den rette, sier hun.

Marit sin kunst pryder Ons-plakaten som sendes ut til selskap og støttespillere, og responsen kom overraskende på ledelsen.

- I de årene jeg har jobbet med messa har vi aldri fått en sånn respons på plakaten. Svært mange har ringt og spurt om de kunne få en plakat. Det er morsomt at vi har truffet så godt, sier Grønhaug.