«De risikerte livet» er tittelen på boken fra Isachsen som kommer ut denne uke.

– Dette er en bok om motstandsbevegelsen i nordre Hålogaland og spesielt i Harstad-området under krigen. Det samme miljøet i Narvik og Ofoten og så langt nord som til Alta er også trukket inn i handlingen, opplyser Isachsen, om rammen rundt bokprosjektet som nå kommer mellom to permer.

Milorgs arbeid

– Det er ikke kjent at to viktige personer i XU og Milorgs arbeid i Narvik under krigen var fra Harstad, Arne Ekeland og Erik Bjerkaas. Håkon Pettersen fra Håkvik ved Narvik kom til å bli en meget god kontakt for motstandsfolk på flukt både fra Harstad-, Lødingen – og Lofoten området, sier Isachsen.

– Han har fått et eget kapittel, spesielt fordi han hjalp de to fra SIS-senderen «Upsilon 1» i Harstad (Jacob Holst og Kaare Kristoffersen) som ikke ble tatt av tyskerne, over grensen til Sverige når de rømte, sier Isachsen.

– Den ene av disse to, Jacob Holst, ble etter at han kom til Sverige distriktsspesiallist for Nord-Norge ved Militærmisjonen i Stockholm (MI II). Hans oppgave som distriktsspesialist var å ha utstrakt kontakt med motstandsmiljøet i den nordre landsdelen, forteller han, om hva som blir å finne i boken «De risikerte livet».

Ble tatt

– En av de personene som ble tatt da SIS-senderen «Upsilon 1» i Harstad ble rullet opp var Idar Wold. Wold var flyspeideren som 13. april 1940 oppdaget de elleve tyske JU-52 flyene som hadde landet på Hartvigvann.

– I 1943 kom han inn i «Harstad-gruppen» som telegrafist på senderen «Upsilon 1». Gruppa har fått et eget kapittel, melder Isachsen.

Spilling

– Et eget kapittel er det også «Spilling-gruppa». De var den som ble angitt av provokatøren og Abwer-agenten Udengen, og som resulterte i at Spilling og hans assistent Pettersen ble henrettet, og to av de øvrige ble sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland.

– I tillegg er det et kapittel om angiveri på arbeidsplassen (postkontoret) og et om overpakkepostmester Mikkelsen som «lurte» både NS og tyskerne ved å smugle illegale brev og radioer for Milorg.

– I det hele er det i boken mye materiale som tidligere ikke er offentliggjort, sier Harald Isachsen, som er klar for bokslipp kommende uke.

FLERE BØKER: Harald Isachsen har tidligere skrevet bok om Black Watch. Her en modell av den typen fly som ble brukt under angrepet. Foto: Tore Skadal