Stuert Jan Karlsen, som også går i land fra «Kasfjord» nå, tar en siste kaffekopp med skipperen i styrehuset tirsdag morgen. Nå er det over.

– Det var aller siste gang jeg la tråleren til kai her i Harstad. Det føltes litt rart etter så mange år. Hvis forholdene hadde vært annerledes i selskapet så hadde det nok vært noe annet å legge den i bøya, men jeg tror ikke det blir noe mer på meg nå. Jeg er såpass innstilt på det, sier den 66-årige skipperen Torbjørn Eidissen.

Frustrasjon

De forteller om mye frustrasjon ombord og på rederikontoret, etter at det for vel ei uke siden ble kjent at Nergård Havfiske, det tidligere tradisjonsrike Ytre Rolløya, skal flyttes til Tromsø. De fire trålerne som nå er igjen får ny hjemmehavn, etter at det islandske rederiet Samherji og vestlandske Norsk Sjømat kjøpte seg ytterligere opp i fjor.

Prosessen etter at flyttingen fra Harstad til Tromsø ble kjent for de ansatte, har vært dårlig, mener de.

– Det har vært dårlig informasjon fra hovedkontoret i Tromsø i denne runden. Plutselig skal vi ikke ut på havet mer. Her i Harstad har man ikke visst noe om dette, og selskapet har fra sentralt hold hatt god anledning til å komme ombord og forklare. Spesielt for de unge som plutselig bare får et farvel midt i fleisen, sier stuert Jan Karlsen.

Han har reist mye offshore i sin karriere tidligere. Nå tar han bare tatt ekstraoppdrag på tråleren, når det er behov. Karlsen bor på Bjarkøy, så det har vært lettvint å komme seg inn til byen og mønstre på når rederiet ringte. Selv om han også er pensjonist, tenker han fortsatt ta oppdrag der han behøves.

Tråleren «Kasfjord» er en av de siste ferskfisktrålerne igjen i landet. De ansatte ombord fikk vite på nyåret at tråleren skulle i opplag, men at de skulle være på fiske til i slutten av mars. men når kvoten nå var fisket opp, så bar det i land litt tidligere.

Først når det kontraheres ny båt i rederiet, kan man flytte kvotene fra «Kasfjord» over på andre båter.

Takker for laget

Flere av mannskapet er oppom styrehuset og takker for laget tirsdag morgen.

– Det er klart jeg blir å savne folket ombord. Vi har jobbet i lag noen av oss i masse år, sier skipper Eidissen.

De 13 ombord har fått oppsigelser fra selskapet ettersom tråleren legges i opplag. De som hadde fast ansettelse skal visstnok flyttes over på andre frysetrålere, men det er usikkerhet om framtida for tida.

Torbjørn Eidissen har jobbet på «Kasfjord» siden januar 1974. Han har gått gradene fra messegutt til han rykket opp i styrehuset i 1978, fikk fiskeskipper-sertifikat og ble skipper ombord i 1983.

– Det er klart man får et forhold til arbeidsplassen sin gjennom så mange år. Forholdet til båten, rederiet og de som enda er ansatt der er veldig bra, men jeg vil ikke fortsette når rederiet blir borte fra byen, sier Eidissen.

Når man blir seksogseksti.

De to 66-åringene er glade for at de nå er i alderen, der man kan gjøre som man vil.

– Det er ikke farlig for oss som kan pensjonere oss samtidig med båten. Det er verre for de unge, sier de to.

i opplag: «Kasfjord» har tatt plass sammen med «Kågtind» på kaia til Nergård Havfiske. Nå ligger begge i opplag, i det flere beskriver som «indrefileten» i Harstad havn.