– Vi gjør dette fordi vi har klokkertro på Harstad sentrum!

Planene som administrerende direktør Sverre Utvåg og økonomidirektør Alf Hansen har for utbyggingen på Larsneset begynner nå å ta form. De vil inneholde langt mer enn bare butikker.

Viktig å skape aktiviteter

– Stadig flere velger å flytte til sentrum, eller umiddelbar nærhet til selve bykjernen. Den nylig vedtatte sentrumsplanen tilrettelegger også for større grad av sentrumsnær fortetting. Vi ser også at langt flere yngre mennesker velger å bosette seg nærmere byens sentrum.

– Derfor mener vi det er viktigere enn noen gang å styrke sentrum gjennom å øke tilbudene som finnes her, sier Utvåg og Hansen.

– Da vi valgte å gå inn på eiersiden og investere i Grottebadet på midten av 90-tallet, var det en forutsetning at dette anlegget ble lagt til sentrum. Vi mente da, som nå, at det var viktig for å skape aktiviteter som trakk folk i større grad inn til byen.

–I dag kan vel knapt noen hevde at dette var et uklokt valg av oss, sier de to.

glassfasader: – Vi legger stor vekt på glassfasader , åpne rom og godt utemiljø ved senteret på Larsneset, sier Sverre Utvåg og Alf Hansen. Skisse: Arkitekt Jim Myrstad

Nå håper de at reguleringsarbeidene er ferdige til neste sommer, og at arbeidene med det nye senteret kan starte i løpet av 4. kvartal 2018.

Slik planen per i dag foreligger vil senteret inneholde nytt hotell med 180 rom, 70–80 boliger, parkeringshus med plass til mellom 3–400 biler, og om lag 10.000 kvadratmeter er satt av til handel og ulike aktiviteter.

Får Utvåg og Hansen det som de ønsker, er det også satt av arealer til bibliotek og ny kino.

Diskusjonen kan legges død

– Det er det ikke vi som avgjør. Det blir opp til Harstad kommune, som naturligvis må forholde seg til regler knyttet til lov om offentlige anskaffelser.

– Men vi tror at et bibliotek og en kino vil bidra sterkt til å øke trafikken til sentrum.

– Det som er klart er at vi legger til rette for nye og større arealer for Vinmonopolet. Det betyr forhåpentlig at diskusjonene om å flytte polet ut av sentrum kan legges død.

– Vi legger også til rette for serveringsarealer der store glassfasader mot byens torg bidrar til at man får en følelse av å sitte ute, sier Utvåg og Hansen og legger til:

– For oss er det uaktuelt å bare bygge et rent kjøpesenter. Alle globale trender viser at rene kjøpesentre jobber i motbør. Det må kunne tilbys flere ulike aktiviteter.

– Helst bør disse tilpasses hele familien og være samlet på ett sted. Det mener vi våre planer legger til rette for.

boligblokk: Til sommeren står boligblokka i Fjordgata 12 ferdig, ifølge Alf Hansen og Sverre Utvåg i Nordic.

Må gjøre kaka større sammen

– Harstad sentrum er under press. Det må handling til -bokstavelig talt. Folk må bli flinkere til å bruke sentrum og sentrumsbutikkene. Her vil vi rose Harstad Havn som har gjort mye riktig den senere tid, og som har bidratt til å gjøre sentrum mer attraktivt. De sa de skulle gjøre det, og de gjorde det!

– Nå går vi i gang med våre planer, og forhåpentlig blir planene som UiT Campus Harstad har igangsatt om ikke altfor lenge.

–Deres planer vil ganske sikkert bety at flere unge heltidsstudenter velger seg Harstad.

Sammen må vi gjøre kaka litt større, som i sum vil bidra til at Harstad sentrum blir det foretrukne alternativet, sier Utvåg og Hansen.

Nordic bygger også et nytt leilighetskompleks i Fjordgata 12, som etter planen er innflyttingsklart 30. juni neste år.

– Jeg mener dette bygget er et godt eksempel på at det er mulig å vitalisere en sentrumsnær del av byen, der mange kanskje ikke trodde det kunne stå et boligbygg, sier Sverre Utvåg.

Les mer om sentrum:

Nordic eiendom: - Vi satser stort fordi vi har tro på Harstad sentrum

Narvesen: - Det stjeles og vi må kaste folk ut

Vakre Vene-suksess, og nå skjer det mer nytt

Stein Lind: - Det verste jeg vet er tomme lokaler

Bysenteret kan bli solgt for 100 millioner til lokal investor