Arbeiderpartipolitikeren hadde en begivenhetsrik mandag i Harstad, og dagen sluttet med et møte med de to engasjerte legene, Bård Soltun og Knut Borch ved UNN Harstad. De fant raskt den gode tonen og samtalen endte med at Kjerkol inviterte seg med på en operasjon, noe begge legene lovet å fikse.

– Det er viktig å få innspill fra alle parter, og her får jeg et usminket bilde av lokalsykehuset. Harstad har et stort og godt sykehus som innbyggerne slår ring om, og det er bra. Det er også det morsomt å møte så engasjerte fagfolk, sier hun.

Helse- og sosialminister Ingvild Kjerkol og ordfører Kari-Anne Opsal under møtet om operasjonsrobot mandag. Foto: Odd Leif Andreassen

Kvalitet og fag

Soltun og Borch fikk fortalte om hvorfor det var så viktig for dem å få denne operasjonsroboten.

– Vi fleste som jobber på sykehuset har et brennende engasjement for sykehuset. Vi er oppfostret på kvalitet og fag, av de som gikk før oss.

De fortalte Kjerkol at innsamlingsaksjonen kom etter et bredt faglig ønske på sykehuset, og at de hadde jobbet med saken siden 2017.

– Operasjonsroboten har i mange år stått øverst på vår ønskeliste, men vi har aldri nådd opp i prioriteringskampen. Derfor tok vi saken i egne hender og startet innsamling. Maskinen vil bidra til bedre kvalitet, minske komplikasjonene og ikke minst vil den frigjøre sengeplasser da pasientene får færre liggedøgn, sier de.

Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (t.v.), helse- og sosialminister Ingvild Kjerkol og ordfører Kari-Anne Opsal under møtet med operasjonsroboten og møtet med legene. Foto: Odd Leif Andreassen

De fortalte at skulle de få samlet inn nok penger, måtte de ha kommunen med på laget, og la en omfattende plan.

– Vi var nervøse da vi møtte ordfører Opsal og tidligere kommunedirektør Hugo Thode Hansen. Men vi møtte to svært engasjerte personer for sykehuset. Så tok vi kontakt med bedrifter som vi trodde kunne bidra økonomisk. Vi holdt foredrag for næringslivet. Når dette var gjort inviterte vi hele befolkningen til å være med. Det skapte et enormt engasjement og hittil har vi fått inn nesten 15 millioner. I tillegg har et samlet politisk miljø stilt opp med flere millioner, sier de.

Kirurg Knut Borch og helse- og sosialminister Ingvild Kjerkol fant nok å prate om etter møtet om operasjonsroboten. Foto: Odd Leif Andreassen

Samlet politisk miljø

De legger til at de mener at noe av nøkkelen til suksessen er ordførerens rolle.

– Hun valgte ikke bare å se dette som en partipolitisk sak, men involverte alle de andre partiene. Derfor står et samlet politisk miljø bak bidraget fra kommunen, sier Soltun og Borch.

Kjerkol, Soltun, Borch, ordfører Kari-Anne Opsal og fylkesrådsleder Kristina Torbergsen var mektig imponert over næringsliv, foreninger, lag og innbyggerne da de møttes mandag ettermiddag.

Opsal målbar det kanskje best:

– Denne innsamlingen viser hvor mye livskraft det er i harstadsamfunnet. Som ordfører er jeg meget stolt over hvordan alle innbyggerne har stilt opp. Det varmer mitt hjerte, sier hun.

Innsamlingsaksjonen fortsetter fortsatt noen uker, for det mangler penger til å fullfinansiere innkjøpet.

For Soltun og Borch blir styremøtet i Universitetssykehuset i oktober viktig.

– Vi tror og håper at de sier ja, for nå har vi finansieringen på plass, sier de.

Kjerkol vil ikke blande seg inn i UNN-styret sitt arbeid, men hun sier at regjeringen ønsker å bruke moderne teknologi der det gir mening.

– Her har fagfolkene ment at en robot er viktig. Utover det kan jeg ikke si annet enn at styrene i Helse Nord og UNN har fått store oppgaver som de må løse, sier hun.

Stortinget avgjør

En god del av de 26 robotene som står rundt omkring i landet i dag, er gitt av private givere. Det mener Kjerkol ikke er noe problem.

– Trur det er viktig å ha en balanse slik at ikke dem som har størst mulighet til å samle inn penger får mer enn andre. Det skal være Stortinget som avgjør det totale helsetilbudet. Folk skal få hjelp etter behov over hele landet og det føler jeg ikke vi utfordrer med denne type aksjoner, sier helseministeren.

Til slutt sier Kjerkol at hun gleder seg til å komme på et ordentlig besøk til sykehuset i Harstad.

– Da vil jeg gjerne være med inn på operasjonsstua når dere opererer.

Den invitten tok begge legene imot og lovet at et slikt besøk skulle de ordne.