Tross nærmere ni timers megling i helgen: Partene kom ikke til enighet om en lønnsavtale for lærerne.

I stedet er det et nytt brudd i meglingen, meddeler Riksmekleren Mats Ruland søndag ettermiddag.

– Det har vært gode og konstruktive samtaler gjennom helgen. Det er oppriktig gjort et forsøk på å komme fram til en løsning, men vi har dessverre ikke klart å finne en felles plattform, sier Ruland.

Ingen skisse til løsning

Videre sier Ruland at avstanden mellom partene er for stor til at det er mulig for Riksmekleren å legge fram en skisse for en løsning.

Dermed fortsetter lærerstreiken. Om lag 100 nye lærere går ut i streik på tirsdag, og ytterligere 300 nye på onsdag, melder Utdanningsforbundet. Da vil hele 8450 lærere være i streik.

Bruddet søndag øker sjansene for at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd.

– Den vurderingen må regjeringen gjøre. Etter mitt syn er partene mest tjent med å finne en minnelig løsning, sier Ruland.

PÅ MØTEROMMET: Utdanningsforbundets leder Steffen Handal la ikke skjul på at han var skuffet etter enda et brudd i meklingen søndag ettermiddag. På bildet er han på møterom 4 hos Riksmekleren sammen med blant andre Aine Skjefstad Andersen i forbundet (til venstre). Foto: HELGE MIKALSEN / VG

– Oppgitt

Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, sier at situasjonen begynner å bli svært frustrerende for både elever, lærere og foreldre.

– Jeg må si jeg er ganske oppgitt over å møte en motpart som ikke stiller med et nødvendig mandat for å løse konflikten.

Til VG utdyper Handal også at han mener KS mangler viljen for å få til en løsning.

– Jeg blir ekstra trist når jeg tenker på at dette er mulig å løse, men at vi har en arbeidsgiver som stiller seg i veien for at lærerne skal henge med i tariffoppgjøret, sier Handal til VG.

– Det er ikke snakk om å vinne dette tariffoppgjøret – men om å henge med.

– I går virket det som det var optimisme og flyt i meglingen, slik Ruland fremstilte det. Hva har skjedd?

– Jeg er enig i at denne runden har har vært konstruktiv, og det har vært flere elementer på bordet. Det var bevegelse.

Men ifølge Handal vil det som ligger på bordet fra motparten KS føre til at lærerne vil være lønnstapere også i de kommende år.

– Det kan ikke lærere i Norge akseptere.

NEDSTEMTE: Det kan minne om et blandakor før en litt trist opptreden. Men det er partene i lærerstreiken som forteller om et nytt brudd i meglingen. Fra venstre: Tor Arne Gangsø i KS, Riksmekler Mats Wilhelm Bruland, Steffen Handal i Utdanningsforbundet, Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund og Helle Christine Nyhuus i Norsk lektorlag. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

– En trist dag

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, omtaler situasjonen som alvorlig.

– Dette er en alvorlig situasjon, og en trist dag. Vi har strekt oss utrolig langt denne gangen. Vi har lagt nye penger på bordet, formulert ulike tiltak, så vi er veldig skuffet.

KS mener det burde vært mulig å finne en løsning som kunne avsluttet streiken.

– Vi beveget oss gjennom helgen. Vi har lagt penger på bordet, og kommet med flere andre forslag som vi mener har kommet de tre lærerorganisasjonene langt på vei i møte. Dessverre ble dette avvist.

– Hvor langt har dere vært villige til å strekke dere når det gjelder penger?

– Det vi har snakket om her er taushetsbelagt, så det kan jeg ikke gå inn på, svarer Gangsø.

ALVORSPREGET: Tor Arne Gangsø er arbeidslivsdirektør i KS og forhandlingsleder for lærernes arbeidsgivere - kommuner og fylkeskommuner. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Også forrige helg ble meglingen brutt etter at Utdanningsforbundet forlot meglingen etter to timer.

Til VG utdyper Gangsø at partene er nærmere en løsning etter helgens mekling - men at den fortsatt er langt unna.

– Jeg mener vi har kommet mye lengre enn sist, men dessverre er kravene så store at det er umulig for oss å gå videre på dette nå.

Gangsø er uenig i Handels uttalelse om at KS ikke stiller med et tilstrekkelig mandat for å kunne forhandle reelt med lærerne om en løsning.

– Vi har fått et klart og godt mandat fra norske kommuner. Vi har hatt noen prioriteringer vi har vært ganske tydelige på, sier arbeidslivsdirektøren i KS.

Harde interne prioriteringer

– Vi er ekstremt skuffet over å ikke ha kommet i mål. Det har vært vanskelig, det har vært konstruktivt. Vi har gjort harde interne prioriteringer, sier Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund.

Leder i Lektorlaget, Helle Christin Nyhuus er også skuffet.

– Vi opplever en arbeidsgiver som ikke har tatt denne streiken eller streikegrunnlaget alvorlig, sier Nyhuus.

Kunnskapsministeren: – Beklagelig

Kunnskapsminister Tonje Brenna hasteinnkalte partene til et møte sist fredag.

Der ga hun klar beskjed om at ansvaret lå på lærerorganisasjonene og KS, og at de må bestrebe seg på å finne en løsning.

– Det er beklagelig at partene ikke har kommet til enighet. For hver dag som går, blir situasjonen mer alvorlig for elevene, sier kunnskapsminister Tonje Brenna i en e-post til NTB søndag ettermiddag.

TØFFE TAK: Riksmekler Mats Ruland flankert av lærerstreikens to største motparter, Tor Arne Gangsø i KS (til venstre) og Steffen Handal i Utdanningsforbundet. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

.