Aschehoug relanserer Hvem er Hvem etter 15 år. Den nye Hvem er Hvem skiller seg fra sine forgjengere ved at utvalget denne gang er knyttet til dem som redaksjonen vurderer som de tusen viktigste menneskene i Norge.

Birger Carlsen er utdannet på jazzlinjen ved musikkhøyskolen i Köln. Den kulturelle og merkantile suksessen Festspillene har hatt skyldes kanskje at han også har tilleggsfag i markedsføring og sosiologi, står det å lese i boka "Hvem er hvem?"

Direktøren, som egentlig kommer fra Sandvika, har vunnet Spellemannprisen for beste jazzplate med Oslo Groove Company, og har også opptrådt med parodibandet Penthouse Playboys med frontfiguren Jens Pikenes, bedre kjent som Kjetil Rolness.

Men Carlsen er slett ikke alene "harstadværing" i boka.

Martin Henriksen har vært leder i AUF siden 2006.

Posisjonen som AUF-leder er den sikre vei til toppverv i politikken. I den sittende regjeringen er tre av de ni Ap-statsrådene tidligere AUF-ledere; én av dem er statsministeren selv.

Henriksen startet sin politiske karriere som leder av AUF-laget i fødebyen. Han steg raskt i gradene og kom inn på fylkestinget som representant for Arbeiderpartiet da han var 20 år gammel.

Han rakk å gjøre unna et mellomfag i statsvitenskap og studier i medievitenskap før politikken tok ham på heltid.

Jon Lech Johansen er kanskje bedre kjent som DVD-Jon.

Han er også født i Harstad, med norsk far og polsk mor. Familien flyttet senere til Larvik. Der skrev han sine første, enkle dataprogrammer allerede som 12-åring.

Hans andre lidenskap var, i kombinasjon med datakunnskapen, det som gjorde ham kjent for en hel verden.

Da han ikke kunne spille DVD-er fra USA i Norge, på grunn av den geografiske soneinndelingen, laget han et program som knekte sperra. Det skjedde i 1999. Da var han 15 år gammel.

Dermed var berømmelsen sikret. Mektige Motion Picture Association of America tok kontakt med norske Økokrim, som startet etterforskning. Saka kom opp i Oslo tingrett i 2002 og Johansen frifunnet.

Vidar Nordli-Mathisen er programdirektør i NRK.

Han har erfaring som daglig leder i Rubicon Film, produsent i Dinamo Story og administrerende direktør i Rubicon TV.

Han var medprodusent for filmen Kautokeinoopprøret og har produsert en rekke TV-serier, blant annet Livet er Svalbard og Eldrebølgen.

Nordli-Mathisen har fått Gullruteprisen tre ganger, for Fox Grønland, reiseprogrammet Silje og Sigurd og Vi er Vål’enga.

Han har også vært produsent i TV2.

Vidar Nordli-Mathisen gikk i fotograflære i Harstad fra 1976 til 1979.

Per-Willy Amundsen er stortingsrepresentant for Troms.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann er også andre nestleder og fraksjonsleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen.

I tillegg til politisk erfaring i Harstad, har han arbeidet i Harstad kommune og ved Harstad trygdekontor, i forskjellige datafirmaer og vært selvstendig næringsdrivende.

Per-Mathias Høgmo fra Gratangen er kjent som fotballtrener.

Høgmo var fra 1997 til 2000 hovedtrener for det norske kvinnelandslaget, som ble olympiske mestere i Sydney 2000. Senere var han hovedtrener for det norske ungdomslandslaget (U21) for menn 2000–03 og hovedtrener i de norske eliteserielagene Tromsø Idrettslag og Rosenborg.

Høgmo er i dag bosatt i Moss.

Andre kjente

I november i fjor kom Norsk kjendisleksikon ut. Her var det ingen A-kjendiser fra Harstad-distriktet.

Det førte til at ht.no laget en liste over våre 100 mest kjente , slik vi så det. Noen av disse ser du her.

Birger Carlsen Foto: Øivind Arvola