I dag er det verdensdagen for psykisk helse, som WHO arrangerer for å skape åpenhet og gi kunnskap om psykisk helse. AUF støtter deres kamp for å bryte ned tabuer og sikre god helsehjelp til alle.

Alle har en psykisk helse. Det anslås at omtrent halvparten av den norske befolkningen vil få psykiske problemer en eller flere ganger i løpet av livet. Blant unge er det en klar økning i angst- og depresjonslidelser som begrunnelse for uføretrygd blant unge. Blant unge gutter er den vanligste dødsårsaken selvmord.

Likevel er det et for stort tabu rundt psykisk helse. AUF mener psykisk helse i i større grad må likestilles den fysiske helsen. Det å oppsøke psykologhjelp for psykiske lidelser som angst og depresjon burde være like vanlig som å oppsøke legehjelp for fysiske lidelser som brukne bein eller kronisk migrene.

Alt for mange opplever å måtte vente i lange helsekøer for å få hjelp i dag. Spesielt for unge er en ventetid på opp til seks måneder for å få hjelp, alt for lenge. AUF mener det må være flere tilgjengelige lavterskeltilbud for unge, som flere helsesøstre og psykologer i skolen, digital helsesøstertjeneste og bedre studenthelsetjeneste.

For samfunnet «koster» psykisk uhelse oss 60-70 milliarder årlig. For den det gjelder er konsekvensene store både på kort og lang sikt. Derfor mener AUF at vi trenger bedre forebygging og raskere og bedre hjelp når det trengs.

I dag blir dessverre over halvparten av pengene som bevilges til skolehelsetjenesten brukt på andre ting enn nettopp skolehelse. Arbeiderpartiet vil heller øremerke midlene slik at vi sørger for at hver eneste krone som bevilges til helsesøstre og helsestasjoner når ut til ungdom der de bor. Det er Høyre/Frp-regjeringen mot.

Denne dagen bruker vi til å markere at alle har en psykisk helse. Det er viktig både i dag på verdensdagen for psykisk helse, men også resten av året. Vi kan alle bidra til å bryte ned tabuer og ta psykisk helse på alvor. Det vil AUF kjempe for.