Rektor Ole-Martin Linaker ved Heggen videregående skole mener den nye grensa kan være en stressfaktor.

- Jeg vil ikke si at den er direkte dramatisk, men vi merker at fraværsgrensa skaper en del bekymring og stress blant de mest etterettelige elevene. Jeg håper og tror at dette er et resultat av en tilpasningsperiode for både oss og elevene. Jeg tror ikke det blir et langsiktig problem, forteller rektor ved Heggen videregående skole, Ole-Martin Linaker.

Den nye fraværsgrensa for videregående skole ble innført 1. august som en del av et forsøk for å få fraværstallene ned blant elevene på skolene. Fraværsgrenser er egentlig ikke noe nytt i skolesammenheng. Helt fram til 2009 opererte mange skoler med en lokal fraværsgrense på enten 10, 15 eller 20 prosent, før den ble opphevet av daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Med den nye fraværsgrensa kan elevene være borte i totalt 19 dager i skoleåret.

Etterlyser retningslinjer

Rektor Sylvi Berg ved Stangnes videregående skole oppfatter mye av det samme som Linaker, men etterlyser samtidig mer detaljerte retningslinjer for praktisering av fraværsreglene.

- Jeg opplever at deler av reglene til fraværsgrensa er åpne for tolkning, og dermed kan føre til ulik praktisering mellom skolene. Med mer detaljerte retningslinjer kan dette unngås eller minimeres, mener Berg.

Hun påpeker også at det nye systemet har ført til mer byråkratisering for lærerne ettersom kravet for dokumentering av fraværet faller på dem.

- Det har vært en del støy og uro på grunn av den rigide måten systemet gjennomføres på. Byråkratiseringen har jo ført til en del ekstrajobb for lærerne som kan være uheldig for dem.

Positiv effekt

Så langt har det kommet flere positive meldinger fra rektorer ved videregående skoler rundt om i landet, som forteller om mindre fravær blant elevene. Denne effekten har også Berg lagt merke til. Hun tror at det etterhvert vil komme en naturlig holdningsendring vedrørende fravær.

- Lærerne på Stangnes melder om bedre oppmøte i timene, og at elevene faktisk er opptatte av å komme på skolen. Jeg tror at vi kommer til å se en holdningsendring i forhold til fravær fremover, men elever, foresatte, lærere og administrasjon trenger tid til å bli vant til det nye systemet.

Kan utvise skjønn

Det har vært mye frem og tilbake om hvilke muligheter elevene har hvis de nå skulle være uheldige med sykdom eller annet som dytter dem over grensa. Et tillegg til fraværsreglene som ble fattet 23. juni bemerker at rektorene nå har mulighet til å utvise skjønn innenfor en gitt prosent.

- Ifølge de nye direktivene har jeg som rektor mulighet til å utvise skjønn i hver enkelt sak så lenge de er innenfor ti til femten prosents fravær. Så har du et spesielt grunnlag for fraværet ditt så skal det gå bra, forteller Linaker, og legger til:

- I de fagene hvor fagdager teller tungt, slik som i aktivitetslære, prøver vi å legge til rette slik at hvis du skulle miste en av disse så har du mulighet til å ta den igjen ved en senere anledning.

Hva sier fraværsgrensa?

Fraværsgrensen gjelder for alle elever i videregående skole, men ikke for lærlinger, lærekandidater og voksne. Elever som tar Vg3 alternativ fagopplæring i skole omfattes heller ikke av fraværsgrensen, siden de verken får halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter.

Bestemmelsen er tatt inn i forskrift til opplæringsloven § 3-3 siste ledd og forskrift til friskoleloven § 3-3 siste ledd.

Elever i videregående skole skal møte opp og delta aktivt i opplæringen.

Hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, vil han eller hun som hovedregel ikke ha rett til å få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget, og læreren kan heller ikke sette slike karakterer.

Eleven må legge fram relevant dokumentasjon for å få fravær unntatt fra fraværsgrensen.

Hvis eleven har mellom 10 og 15 prosent udokumentert fravær og fraværsårsaken gjør det klart urimelig at eleven ikke skal kunne få karakter, kan rektor bestemme at han eller hun likevel får karakter.

Fraværsgrensen gjelder timefravær i enkeltfag, ikke elevenes totale fravær.

Eleven skal få et varsel om han eller hun står i fare for å ikke få karakter på grunn av fravær.

Kilde: Utdanningsdirektoratet

OGSÅ POSITIVT: - Lærerne på Stangnes melder om bedre oppmøte i timene, og at elevene faktisk er opptatte av å komme på skolen, sier Stangnes-rektor Sylvi Berg. Foto: Ellen Fæster Tønnessen