Av disse er like i overkant av 200 000 brikkepasseringer der timeregelen og andre fritak slår inn.

Det var mandag 27. juni klokken 12.00 at bompengeinnkrevingen startet.

Oversikten fra Systemdrift AS, som Troms Bompengeselskap kjøper sine tekniske tjenester i forbindelse med Harstadpakken fra, viser at det var flest passeringer tirsdag og onsdag med henholdsvis 52.624 og 52.543 passeringer. Færrest passeringer var lørdag 2. juli med 30.397 og søndag 3. juli med 27.239 passeringer.

Råtall

Arbeidende styreleder Kirstin Mobakken i Troms Bompengeselskap sier det er for tidlig å kunne si eksakt hvor stort beløp som er kommet inn i løpet av den første hele driftsuken.

- Passeringsantallet fordelt på de ulike dagene er råtall – det vil si antall registrerte passeringer uavhengig av om det er brikke eller ikke. Det er ikke tatt høyde for timesregel og andre fritak.

Bare spekulasjoner

– Det kan derfor ikke beregnes noen inntekter basert på disse tallene. På det nåværende tidspunkt blir det bare spekulasjoner å angi hvor mange av passeringene som er betalende. For det første er jo brikkepasseringer også betalende passeringer, og for det andre er det mange parametre som slår inn på det resterende antallet.

–Det er altså heller ikke ut i fra det totale antall passeringer mulig å si noe konkret om inntektene, påpeker Mobakken.

Sommerferie

Hun tror ikke det vil være mulig å frembringe nøyaktige prognoser hvor mye som er kommet inn i kroner og øre i bompasseringer før etter tre måneders drift.

– Vi må huske på at tallene vi har å forholde oss til er kun for en uke. Det er tross alt sommerferie og den årsdøgntrafikken(ådt) i ferieukene er langt lavere enn ellers i året. Både jeg og andre må nok vente i spenning til ut i september før vi med en viss grad av sikkerhet kan si hvordan vi ligger an i forhold til prognoser.

Ett års tid

– Det vi med sikkerhet vet er at i Stortingsproposisjonen for Harstadpakken er det tatt høyde for en ådt på 27.675 betalende kjøretøy per døgn. Hvorvidt dette målet nås får vi ikke oversikt over før det har gått en stund, forklarer Mobakken, og legger tilslutt til:

– Selv om vi etter hvert får månedlige rapporter som viser hvor mye som kommer inn i kroner og øre, vil det nok være lurt at det går ett års tid før vi kan føle oss noenlunde sikre på at inntektene forhåpentligvis er i samsvar med prognoser og budsjetter, sier hun.

Kirstin Mobakken sier det er for tidlig å gi et konkret beløp på hvor mye inntekter Harstadpakken genererte første uken. Foto: Frank R. Roksoy