14. mai leverte hun masteroppgaven, som er på 61 sider. Masteroppgaven utgjør siste del av studiet i en erfaringsbasert mastergrad i human resource management. Oppgaven har følgende tittel: «Kan vedtak om etablering av kampflybase snu de dystre utsiktene for Evenes kommune?».

– Jeg er veldig ydmyk for at de forsvarsansatte valgte å ta av sin tid, slik at jeg fikk intervjuet dem. Uten intervju ville det ikke ha blitt oppgave. Evenes kommune er i en spesiell situasjon, som sliter med fraflytting. Samtidig er vi i en heldig situasjon da vi er vertskommune for Forsvarets etablering av ny kampflybase. Vi må bare legge til rette for folk velger Evenes, sier Larsen til Harstad Tidende.

Intervjuet seks forsvarsansatte

Formålet med masteroppgaven er å bidra med kunnskap om hvilke faktorer som spiller inn for å stimulere til befolkningsvekst. I oppgaven ser Larsen på hvordan kommuner kan bruke innovasjon for å legge til rette for bosetting av forsvarsansatte.

– Det er avgjørende for Evenes å øke innbyggertallet for fortsatt å yte gode tjenester. Etableringen av kampflybasen kan forhindre de dystre utsiktene for kommunen, sier Larsen.

Oppgaven er bygd opp etter kvalitativ metode og casedesign. Informantene er seks forsvarsansatte som har valgt å bosette seg i Evenes.

«Informantene har bidratt med svar på spørsmål om blant annet hva som har vært viktig for dem i valget av boplass, hvilke forventninger de har til Evenes kommune, hvilke type bolig de trenger og hvordan de mener Evenes kommune kan legge til rette for befolkningsvekst i kommunen», skriver Larsen i oppgaven.

Ønsker ikke å bo i leiren

Resultatene fra informantene viser at faktorene for forsvarsansattes valg av boplass ikke er så ulik det man ser i resten av befolkningen.

– Ingen av de seks forsvarsansatte jeg snakket med, ga uttrykk for at de ønsker å pendle mellom arbeidsplassen og bopel. De ønsker heller ikke å bo i leiren, da de mener det er uhensiktsmessig at arbeidssted og boplass er på samme sted. Til min overraskelse sa samtlige at de ser for seg å bo lenge i området, sier Larsen.

Ordfører Terje Bartholsen (Ap) i Evenes har gang på gang uttalt at det er viktig å få opp innbyggertallet. I desember sa han at Evenes er avhengige av å bli vesentlig flere innbyggere i årene som kommer for å fortsatt ha en god omsorg, gode barnehager og god skole.

– For å lykkes med det må boligsatsingen fortsette med alle krefter. Det er helt avgjørende, sa blant annet Bartholsen.

ORDFØRER: Terje Bartholsen (Ap). Foto: Håkon Wikan

Må satses på eneboliger

Opp mot 100 boenheter ferdigstilles i Evenes i år. I masteroppgaven peker Larsen på at en vesentlig faktor for å få forsvarsansatte til å bosette seg i Evenes kommune er at det er tilgjengelige nok boliger og riktige boliger, slik at folk i alle livsfaser kan finne en bolig som tilfredsstiller deres behov.

– Det bygges leiligheter og små hus, men ikke store hus med hager. Jeg ønsker at aktører også bygger hus med hage, slik at den kundegruppen dekkes, sier Larsen.

Flere informanter har pekt på at de ønsker eneboliger. Et slikt funn indikerer ifølge Larsen at det ikke er nok å kun tilby tomter, men også ha et utvalg av ferdige eneboliger, i tillegg til andre boligtyper.

Larsen sier at for å få realisert boligprosjekter tar Evenes kommune en stor del av den økonomiske risikoen for å få fullført prosjektene, som hun mener er avgjørende for at kommuner med få innbyggere skal bli flere og attraktiv. Evenes kommune har blant annet leie til eie-leiligheter i Stuslåtta på Liland, som tilrettelegger for at unge uten egenkapital kan komme seg inn på boligmarkedet.

UNDER BYGGING: Leie til eie-leilighetene på Liland under bygging. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Torill Helene Larsen mener det i større grad må satses på eneboliger. Foto: Terje Bartholsen

Larsen mener følgende grep må gjøres for at forsvarsansatte skal velge å bosette seg i Evenes:

  • Fortsette jobben med tilrettelegging og planlegge for Forsvarets satsing.

  • Tilby tilpasset informasjon om alternative boenheter og tomter. Informasjonen bør komme i både forkant av flytting og etter at forsvarsansatte har startet i jobb på flystasjonen.

  • Tilgjengelig nok boliger og riktige boliger, slik at folk i alle livsfaser kan finne en attraktiv bolig.

  • Evenes kommune må gi gode kommunale tjenester, det må være kapasitet og kvalitet.

  • Omdømmebygging.

  • Nærhet og tilgang til aktiviteter og tjenester.

  • Et inkluderende lokalsamfunn, Evenes må ta godt imot nye innbyggere. Dette gir et godt førsteinntrykk, som er med på å bygge omdømmet.

  • Evenes kommune kan ha igjen for å bygge opp og satse på sine kompetansearbeidsplasser, men også legge til rette for utvikling og etableringer i næringslivet i kommunen.

  • Evenes kommune kan tjene på å utarbeide en boligstrategi. Boligstrategien vil i stor grad være styrende for hvilke tiltak som er nødvendig for å stimulere til befolkningsvekst.

Kan brukes som inspirasjon

I fjor ble kommunestyret presentert en over 80 siders lang rapport som slår fast at Evenes kommune kan forvente hundrevis av nye tilflyttere om få år. «Ringvirkninger og samfunnseffekter av nye etableringer i Evenes og Tjeldsund» er navnet på den 85 siders lange rapporten.

Rapporten som ble lagt fram av Jonas Erraia, partner i konsulentselskapet Menon Economics, slår fast en storhetstid for distriktskommunene Evenes og Tjeldsund. Totalt sett får kommunene ifølge rapporten 1.000 nye tilflyttere. Evenes får ifølge rapporten 450 nye innbyggere innen 2030, som er en økning på nær 40 prosent.

Når det kommer til bakgrunn for valg av tema til masteroppgaven, skriver Larsen følgende:

«Hensikten med denne oppgaven er ikke primært å finne svar om Evenes kommune lykkes, men heller at Evenes kommune kan bruke denne studien til inspirasjon i sitt arbeid med å legge til rette for befolkningsveksten».