Kort oppsummert

  • Under orkanen "Ingunn" 1. februar, løsnet taket på sykehuset i Harstad, spredte isolasjon og materialer over et stort område.

  • Harstad kommune har bedt Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) starte oppryddingen; UNN får ansvaret for kostnadene og har en frist til 10. mai.

  • Folk oppfordres til å melde fra hvis de oppdager takplater eller isopor i områdene rundt sykehuset.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.
Sæteråsen rydder takrester ved sykehuset fredag. Foto: Jon Eirik Olsen

Harstad kommune har bedt UNN om å starte oppryddingen. Prinsippet er at forurenser betaler, og fredag var Sæteråsen Maskin i gang ved sykehuset.

Klima- og miljørådgiver i Harstad kommune, Ina Ytterstad Bjørnå, håper folk sier ifra til UNN om de oppdager rester som kan stamme fra stormen.

– Vi vil oppfordre befolkningen til å ta kontakt om de ser isopor og takplater. Vi vet det har spredt seg rundt sykehuset i en relativt vid omkrets.

Rent formelt har kommunen sendt et varsel til UNN der sykehuset i ytterste fall risikerer døgnmulkt om det ikke ryddes opp. Som forvaltningsmyndighet er kommunen imidlertid pålagt å sende et varsel til sykehuset, ellers kan det regnes som saksbehandlingsfeil.

Kostnadene ved oppryddingen er det UNN som må betale. De har frist til 10. mai med å fjerne restene fra stormen.

Tar fristen med stor ro

Stig-Håkon Jensen er prosjektleder for prosjekt og utbygging ved UNN Harstad. Han mister neppe nattesøvnen av fristen som er satt til 10. mai. Sykehuset og kommunen har vært i kontakt om saken tidligere, samt at Norconsult er hyret inn for å planlegge oppsamlingen etter stormen.

– Vi har hatt et kjempegodt forhold til kommunen. Det var allerede laget en plan for å sette i gang arbeidet før varselet kom. Vi når nok fristen 10. mai, sier Jensen.

Ungdom tok i et tak

Til helga skal idrettslag hjelpe til med å plukke takrester i nabolagene rundt sykehuset.

Jensen har spesielt latt seg imponere av ungdom som på eget initiativ startet opprydding.

– Det synes jeg er så flott. At ungdom har engasjement for miljøet, sier Jensen.