Skredene har gått i henholdsvis på Reinøya i Karlsøy kommune, ved Lyngseidet i Lyngen kommune og i Manndalen i Kåfjord kommune.

Røde Kors betegner situasjonen som «særdeles alvorlig» og politiet jobber med å skaffe oversikt over hendelsene.

Dette er kort status for de tre skredene basert på det vi vet:

  • Lyngen: Én bekreftet omkommet, én hardt skadet. De var en del av et italiensk turfølge på fem. De øvrige tre er ikke alvorlig skadet og er hentet ut med helikopter.

  • Reinøya: To personer er bekreftet omkommet, sier vaktkommandør Vidar Paulsen i brannvesenet til VG. Politiet bekrefter det samme. De pårørende er varslet. Et gårdsbruk med flere bygninger er tatt av skredet. Skredet har gått ut i sjøen, melder Hovedredningssentralen. Bygda Grøtnesdalen skal evakueres.

  • Kåfjord: Alle er gjort rede for. En låve med nærmere 100 dyr ble tatt, men kun elektronikk er ødelagt. Det jobbes med alternative måter å få stelt dyrene på. I tillegg vurderes evakuering av flere personer som nå er sperret inne av skredet.

Her er de tre skredene. Merk at posisjonene markert i kartet ikke nødvendigvis er nøyaktig der skredene har gått:

Politiet betegner alle skredhendelsene som alvorlige, og fraråder alle å bevege seg i fjellet slik forholdene er nå.

– Vi jobber nå med å få oversikt over hendelsene og vil komme tilbake med mer informasjon så snart vi vet mer, skriver politiet.

Skredet i Lyngen: – Verst tenkelige utfallet

I tillegg til den omkomne i Lyngen-skredet, er én person kritisk skadet, sier ordfører Dan-Håvard Johnsen til VG. Vedkommende er fløyet til UNN; mens de øvrige tre i turfølget er hentet ut med helikopter.

Turfølget er fra Italia, og hadde oppsøkt et fjell som er veldig populært i Lyngen, forteller Johnsen.

– Det fikk det verst tenkelige utfallet, sier ordføreren.

Han forteller at det er mange turister fra hele Europa i Lyngen nå. Fredag er imidlertid beskjeden klar:

– Nå er det rett og slett bare én ting å gjøre, og det er å holde seg hjemme.

– Værforholdene er så dårlige at Røde Kors sliter med å komme seg inn i området, og det er Norges best trente fjellfolk, sier ordføreren.

Norske Redningshunder (NRH) meldte om skredet i Lyngen klokken 15.30. To av deres lavinehunder-ekvipasjer skulle etter planen bli fløyet ut til stedet med politihelikopter.

– Vi rykket til flyplassen med to ekvipasjer da meldingen kom om det første skredet. Da var det så dårlig vær at politihelikopteret ikke kunne ta av, og da det først klarnet gikk det skredet på Reinøya, så de ble omdirigert. Nå er det krevende forhold, så vi sender de mest erfarne folkene vi har, sier beredskapsleder Stig Mebust ved Norske Redningshunder.

Røde Kors ber folk holde seg hjemme

– Denne situasjonen er særdeles alvorlig. Det er ikke ofte vi sender ut så mange korps på en gang. De har fått beskjed om og er klare for å rykke ut på svært kort varsel, sier Tor Indrevoll, operativ leder i Troms Røde Kors Hjelpekorps, i en pressemelding.

Røde Kors deltar med et omfattende hjelpekorps, men dårlig vær gjør redningsinnsatsen utfordrende.

– Situasjonen er sånn at det går skred på nesten hvert nes. Det er stengte veier, og det gir utfordringer for mannskaper med å komme fram, sier Indrevoll.

– Dette er ikke dagen for å legge ut på skitur. Det er sjelden vi gir dette rådet, men i dag er det ingen tvil om at det beste er å holde seg hjemme i de nordligste fylkene våre, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Folk gjort rede for i Kåfjord

Ordføreren i Kåfjord opplyser til NTB at det ikke er kommet meldinger om at folk er tatt av skredet hos dem. En låve med dyr skal imidlertid være tatt.

– Vi har gjort rede for personene som var i området, og de kommer seg ut ved hjelp av venner og familie. Skredet har gått inn i et fjøs hvor det var drift, det skal være snakk om nærmere 100 dyr i fjøset. Der må vi finne noen løsninger, for de må jo ha mat. Det skjer mye nå, sier ordfører i Kåfjord kommune, Bernt Eirik Lyngstad.

Åtte personer skal også være sperret inne, sier Lyngstad til Nordlys. De vurderer å evakuere dem ut av området, men de skal være utenfor skredfarlig område.

Det er nylig blitt sendt ut varsel for stor snøskredfare i Troms og Finnmark. Det er sendt ut rødt farevarsel for både fredag og lørdag.