I 2020 dro vennene og kollegaene Safari Yves Shabani (Zambia/Oslo, 24), Emil André Wæraas Pettersen (Fredrikstad, 31) og Morten Sandvik (Gjøvik/Oslo, 30) på en noe annerledes sommerferie. Vinteren 2021 gjentok de suksessen, og besøkte blant annet Harstad på veien.

Det hele startet med, som Safari selv sier det, en "bass" som ikke hadde opplevd Norge.

Skjermbilde fra episoden. Foto: Loff / Lucky View

– Hva er marka?

– Jeg hadde ikke opplevd ting som andre i Norge har gjort. Som å dra på hytta, sove i telt, besøke fjells, og fiske, sier Safari; som kom til Norge fra Zambia i 2014.

Særlig drømte han om å se elg.

– Alle snakket om elg. At det var skogens konge. Jeg tenkte nei, løven er skogens konge. Men alle snakket om hvor stor den er. Den ble stuck i hodet mitt, og det ble til en fantasi å få møte elgen, sier han.

Hele tiden spurte han Emil og Morten om ting som "hva skal dere på fjellet?", og "hva er marka?".

– Så tenkte de nå er det nok. Nå skal Safari få oppleve hva det er, sier Safari.

Ekte humørspreder: – NORGE, DU ER PEN, roper til stadighet Safari Yves Shaban i serien. Foto: Loff / Lucky View

Samlet inn nær 300.000 kroner

Emil, Morten, Safari, og resten av gjengen i filmselskapet i Lucky View heiv seg rundt, og fikk til slutt samlet inn hele 75.000 kroner fra folk landet over til å ta med Safari på tur. "Bassene", som tilhengerne kalles, ville at Safari skulle få oppleve landet. De fikk også selv følge reisen på YouTube og i andre sosiale medier.

I sesong én gikk turen til Rjukan, Gaustatoppen, Sognefjorden, Haugabreen, Skjåk, Dovrefjell, Bodø og Lofoten. Siden første episode av "Safari på safari" premierte 25. september i fjor, har den blitt sett over 200 000 ganger på YouTube. I skrivende stund har de åtte episodene fra den første sesongen blitt sett over 1,2 millioner ganger totalt.

Vennegjengen bestemte seg derfor for å gjenta suksessen. De fikk samlet inn 200.000 kroner, og reiste på nytt av gårde for å erfare mer av alt det Norge har å by på. Denne gangen på vinterstid. Turen gikk til Brumunddal, Hafjell, Rondane, Kvitfjell, Røros, Andøya, Svalbard – og Harstad.

Ekte basser: Magnus Borka Kloster-Jensen, Magnus Numme, Peder Graham Guttormsen, Christoffer Wæraas Pettersen og Mikkel Graham Guttormsen jobber i kulissene. Foto: Loff / Lucky View

Besøkte Harstad i mars

– Etter turen til Lofoten ville vi se mer av nord, og oppleve vinteren i Nord-Norge. Vi lagde en ønskeliste på alt vi ville gjøre. Og så da ble det en "liten" rundtur fra Fauske til Harstad og Tromsø, sier Emil.

Gjengen besøkte Harstad i mars, men episoden ble lagt ut for kort tid siden. Allerede har den over 40.000 visninger.

I episoden ser man gjengen teste randoneeski og akebrett i Sollia, vaske bil på Circle K Seljestad, og besøke Maistua i håp om et glimt av nordlys. Senere i sesongen prøver Safari seg på litt øvelseskjøring i Steinveien, før turen går videre til hvalsafari ved Andøya, og hundekjøring på Svalbard.

Ekte skrekk: Vannskrekken til Safari slo hardt inn på hvalsafari ved Andøya, men ikke alt ble vist i episoden, forteller vennene. Foto: Loff / Lucky View

Panikkanfall i Sollia

Emil og Morten, som ellers står på snowboard, bestemte seg for å utfordre seg selv og teste randonee med Safari. Men møtet med randonee i Solliabakken ble ikke helt som planlagt.

Ekte utfordring: Emil, Safari og Morten innrømmer at de er bedre med brett enn med ski på beina. Foto: Loff / Lucky View

– Å fy søren for noen feite "langrenn", sier Safari i episoden, i det han tar fatt på oppoverbakken med de andre.

– Men hvorfor skal vi gå egentlig, vi har jo heis borti der? spør han et par skritt senere.

– Jeg må si meg enig med Safari om at det er ganske provoserende å gå sånn her ved siden av en skiheis, sier Emil.

Men Morten, som på turen stadig tar pappa-rollen, sier det er bedre de går i Solliabakken enn på et fjell, med tanke på både værforholdene og manglende skitalenter.

Tilpasninger til tross, var det ikke alt gjengen kunne forutse. Halvveis opp i bakken føler Safari at han mister festet under skiene, og han får full panikk. Hyperventileringen tar over.

Skjermbilde fra episoden.

– Jeg klarte ikke komme meg opp. Jeg prøve så hardt jeg kunne. Men de skia bare ville ned. Da ville jeg ned også. Jeg ville ikke miste kontroll og krasje et tre eller noe. Det var kroppen som prøvde å si ifra at nå, NÅ Safari, må vi ned herfra, sier han selv om hendelsen til Harstad Tidende.

Skjermbilde fra episoden.

De tre innser at de ikke når toppen, og bestemmer seg heller for å snu i tide.

– Det var jo litt dumt at den dagen vi skulle pushe komfortsonen vår mest, at vi pusha Safari ut av sin, da, sier Morten mens de sitter der midt i bakken, halvveis til toppen i Sollia.

– Ikke døm oss

På veien ned var det, overraskede nok, ikke Safari som slet mest.

– Folk må ikke dømme oss ut fra bare den nedkjøringen der. De må se snowboard-episoden. Vi er ikke like dårlig på andre aktiviteter. Men ned bakken der virket alle noldus, sier Morten med en latter.

– Hvis folk bare ser denne episoden, og den da vi gikk på langrenn i Hafjell, så tror jeg ikke de skjønner hvorfor Safari er med i serien i det hele tatt egentlig, sier Emil, og ler av egne ferdigheter.

Skjermbilde fra episoden.

Gode hjelpere

– I Sollia fikk vi sykt god hjelp av folkene i bua der. Jeg tror ikke vi hadde kommet oss opp uten dem, sier Morten.

Og fra Pekka Johnsen fikk de låne akebrett. Det var produksjonslederen som møtte mannen, men etter møtet ble gjenfortalt til Safari, Emil og Morten har det satt spor i også dem.

– Det var dumt vi ikke fikk mer tid med Pekka. Han virket jo som en lokal legende, sier Morten.

– Hadde vi visst om Pekka før hadde vi planlagt bedre. Han er en fyr som snakket rett fra levra! Og de akebrettene han lånte oss var de raskeste akebrettene vi noen gang har sittet på, sier Emil.

Skjermbilde fra episoden.

– Vi bøffer den hytta her

Det var DNT som tipset gjengen om Maistua.

– Vi forsto at det var en kjendishytte, siden den hadde blitt pusset opp på TV, sier Morten.

Han som de andre hadde raskt blitt nysgjerrig på å sjekke den ut.

– Vi bøffer den hytta her, sier Safari i episoden, og får de andre to til å knekke sammen.

Skjermbilde fra episoden.

Særlig Emil var begeistret for stedet og utsikten. I episoden sier han at skulle han valgt et valgfritt hus i Norge, hadde det blitt Maistua. Eller slottet.

– Står du fortsatt for det?

– Ja! Det er en sånn fin gåtur å ta etter jobb. En liten rusletur opp til huset, svarer Emil tvert, riktignok med en tydelig humoristisk undertone.

– Jeg tror jeg ville bodd på Maistua, og hatt slottet som feriested i Oslo, legger han til senere.

Bassene foran og bak kamera: Magnus Borka Kloster-Jensen, Safari Shabani, Magnus Numme, Peder Graham Guttormsen, Emil André Wæraas Pettersen, Christoffer Wæraas Pettersen, Morten Brørby Sandvik og Mikkel Graham Guttormsen. Foto: Loff / Lucky View

Beste minne?

Det var på Maistua de tre fikk sitt beste minne fra Harstad; sittende med hver sin pils i hånda i "domen", mens de så på utsikten og solnedgangen over Harstad.

Skjermbilde fra episoden.

Riktignok var også Maistua kilde til mye hat og irritasjon.

– Da vi var der kom vi på at vi hadde glemt å kjøpe drikke. Så vi måtte gå ned igjen for å kjøpe pils, sier Emil.

Det ble totalt tre turer opp den bratte bakken til Maistua i løpet av Harstad-oppholdet.

– Mens vi var der møtte vi en lokal mann i 70-åra med gåstaver som sa han gikk den turen hver kveld, sier Emil imponert.

– Altså JEG syntes den turen var heftig nok. Men så bar vi ganske tungt med utstyr også, sier Morten.

Skjermbilde fra episoden.

I episodens tilhørende podkast får man høre mer om den strabasiøse ferden mot hytta ved ankomst til Harstad en sen kveld. Da hodelykten attpåtil gikk tok for batteri, føltes kamerautstyret akutt tyngre ut.

De siste batteriprosentene på mobilen ble i frustrasjon brukt på å booke gjengen inn på hotell.

– DNT hjalp oss heldigvis slik at vi fikk leid hytta neste dag, sier Morten takknemlig.

– Er det reinsdyr i Harstad?

I de to siste episodene besøker vennene Svalbard.

– Kultursjokket er ikke like stort fra Harstad til Andenes på en måte. Å komme til Svalbard var spektakulært, sier Morten.

Gjengen beskriver opplevelsen som å komme til et helt annet land.

Ekte kulde: Emil, Safari og Morten møtte tosifra kuldegrader på Svalbard, men humøret forble allikevel på pluss-siden. Foto: Loff / Lucky View

– Jeg digger Harstad, det var et høydepunkt på turen. Men jeg tror Svalbard ble hjertestedet. Jeg tror jeg skal flytte dit, og ha Harstad som feriested, sier Safari.

– Sånn for å komme litt sørover, spør Morten og ler.

– Ja! Så kan jeg besøke Emil på Maistua, svarer Safari.

– Hvordan er sommeren der? Jeg ser for meg det er veldig grønt med masse fugler. Er det reinsdyr i Harstad, spør Safari.

Ekte glede: I løpet av sesong 2 får Safari møte reinsdyr. Foto: Loff / Lucky View

Mener Norgesferien er undervurdert

Opplevelsene med Safari på Safari har gjort gjengen bevisst på alle mulighetene som finnes i landet vårt.

– VI har alle oppsøkt det vante før. Mye byliv. Men altså, Safari telter i helgene nå, sier Morten.

– Det er veldig deilig, legger Safari til.

Emil sier han tror mange i løpet av det siste året, og kanskje også igjennom serien, virkelig har fått øynene opp for Norge.

– Man trenger ikke å fly til Spania for å få en fin ferie, sier han.

Ekte stemning: Også sesong to av Safari på Safari er fylt med godt humør og god stemning. Foto: Loff / Lucky View

– Takk

Gjengen i Safari på Safari sier de er utrolig takknemlige over alle som har "hashtagget" og delt videre i sosiale medier, og støttet dem økonomisk.

– Vi har møtt et sinnssykt engasjement! Uten det hadde vi ikke kunnet dratt på denne turen, sier Morten.

– Folk ville virkelig at Safari skulle få oppleve Norge. Det må være dugnadsånden etter Gerhardsen som sitter igjen i ryggmargen til det norske folk, sier Emil.

– Det er sykt hva folk får til. Fine basser. Norge vi elsker dere, sier Safari.

Om det blir flere sesonger, og eventuelt hvor turen går da, kan ikke gjengen svare sikkert på.

Men i en sak er Morten krystallklar:

– Vi som bor i sør er misunnelig på dere som bor i nord, og alle mulighetene som finnes der.

Ekte safari: Gjengen lover mer innhold på kanalen Loff, men om det blir mer Safari vil bare tiden vise. Foto: Loff / Lucky View