Skolen har en praktisk tilnærming til undervisningen. Derfor har 10-klassene startet skoleåret med en balldag, en dag med konkurranser i Folkeparken, og i dag en byrebus.

– Dette er sosialisering, en fin måte å bli venner på, sier en av kontaktlærerne for klasse 10A, Harald Troøyen.

– Byrebusen er også en måte å gjøre ungdommene kjent i byen. De får oppgaver de skal løse, og så får de poeng, som etter hvert vil resultere i en premie, sier han.

Kule oppgaver

Oppgavene de fikk kan være vanskelige, men stort sett var det artige problemstillinger. De skulle for eksempel kjøpe et viskelær for fem kroner.

– Hvor finner du viskelær til fem kroner, sier Troøyen. – De får også kule oppgaver som ”gå til JP i bysenteret og spør etter kaffe”, ”hva står på veggen på Seaworks-hallen?” og ”hvilken farge er det på dørhåndtaket til Nav?”

Totalt er det 16 oppgaver å løse, oppgaver som ikke bare gir poeng, men også trim og utfordring til alternativ tenking.

– Oppgavene bringer dem fra utgangspunktet i Generalhagen rundt i sentrum, til St.Olavsgate, Harstad stadion og kulturhuset. Mens noen gikk til en oppgitt adresse i St.Olavsgate for å finne ut hvilken farge det er på huset, valgte andre å gå til politistasjonen. Der fikk de nødvendig hjelp uten å måtte gå så langt. Og selv om det er nært til rådhuset, valgte enkelte å gå over veien til Harstad Tidende for å finne ut hvem som er rådmann i Harstad.

Teori fra mandag

Fordi ungdommene måtte gå rundt i byen for å finne svarene, ga oppgavene også et bidra til fysisk forstring.

Etter tre dager med uteaktiviteter, er det tilbake til den teoretiske hverdagen på mandag.

– Da starter det teoretiske alvoret. Men vi har praktiske dager i timeplanen utover skoleåret, avslutter Harald Troøyen.

Svarene på ett av spørsmålene ungdommene fikk kunne kanskje vært besvart uten å oppsøke stedet. På Seaworks-hallen står det "Seaworks-hallen". Fargen på håndtaket til Nav eksisterer ikke, fordi det ikke er noe håndtak.