Den viktigste gladnyheten for Harstad, er at deler av Forsvarets personell- og vernepliktsenter (FPVS) med ca 50 årsverk skal flyttes fra Oslo til Harstad og samlokaliseres med Forsvarets Lønnsadministrasjon.

Dette er faste arbeidsplasser som også gir gode ringvirkninger.

Ramsund vil også videreutvikles som en veldig viktig framskutt base for Sjøforsvaret, så der blir det mye aktivitet framover. Og i vår region er det også viktig at Kystvakta forblir på Sortland.

– Så må det også på en dag som i dag være lov å begynne å tenke på hvordan både Åsegarden og Trondeneshalvøya kan utvikles til beste for Harstad i framtiden. Skal det ikke være Forsvarsaktivitet der, ja da må vi få på plass annen utnytting – både til friluftsliv, næringsdrift, offentlige bygninger og boliger for å nevne mulige formål. Dette blir det viktig å jobbe med lokalt, skriver Harstad Høyre i en pressemelding.

- Trist å miste operative enheter

– Det er trist for Harstad-samfunnet at vi risikerer å miste operative enheter og arbeidsplasser i forbindelse med omleggingene i Forsvaret, skriver Harstad Høyre i en uttalelse.

Det var ikke dette Harstad Høyre jobbet for inn mot regjeringen. Partiet finner det  overraskende at to meget velfungerende enheter legges ned. Den ene årlig høyt verdsatt av våre allierte.

Men vi må også huske på at fremlegget til regjeringen skal behandles i Stortinget, så her har NordNorge-benken på Stortinget en jobb å gjøre og vi skal bidra med det vi kan lokalt.

Mister 50 årsverk

Høyre konstaterer likevel at Harstad mest sannsynlig mister rundt 50 årsverk og at de positive ringvirkningene fra forsvarsaktivitetene reduseres betraktelig.

– Midt i denne situasjonen må vi også evne og heve blikket. Forsvarssjefens fagmilitære råd har blitt fulgt på mange områder. Forsvaret tilføres midler.

Stoltenberg og Barth- Eide meldte i sin tid, for ikke lenge siden at forsvaret var omstrukturert, fullfinansiert med nødvendig operativ evne. Dette har vist seg å være feil. Det er store mangler, vedlikeholdsetterslep, forsømmelse i nyinvesteringer og manglende oppbygging / trening og øvelser av styrkene. Det skal seiles mer, øves mer, innfase nytt moderne materiell. Totalt en kraftig styrking og en satsing totalt på forsvaret som vi aldri før har sett i moderne tid.

Det er viktig å være troverdig innenfor NATO, dette er vi. Norge er NATO i nord. Vi skal levere situasjonsforståelse og bidra både i Norge og internasjonalt. Dette blir vi i stand til. Marine, luftforsvar og e- tjenesten samt landstyrkene vil bli styrket i denne meldingen.

Må se framover

Vi får et styrket norsk forsvar, men Harstad har blitt hardt rammet.

Så må vi glede oss over at vi fortsatt får beholde FMKN i byen vår, og jobbe for å sikre korpsets eksistens i Harstad også i framtiden.