Det blir også en seremoni på Salen, på vel 400 meters høyde og en halv kilometer fra toppunktet, med taler og kulturelle innslag.

Plakett

Turen opp til seremonistedet på Salen er en privat tur for Dronningen. Etter denne delen av arrangementet vil Dronningen med følge gå den siste biten opp til Dronningvarden på Stortinden 530 moh.

Innvielsen av varden skjer ved at Dronningen fester en plakett på varden.

Tilbake på Salen vil Dronningen holde en kort takketale til publikum før hun tar avskjed med Fylkesmann Hill-Marta Solberg, ordførerne Eivind Holst og Siv Dagny Aasvik samt politimester Tone Vangen.

Utsikt

Dronningvarden ligger rett opp av innløpet til Raftsundet. Den frittliggende toppen nærmest ute i Vestfjorden har en fantastisk utsikt over Vestfjorden, fra Ofoten i øst, nedover mot Hamarøy og Steigen til Landegode utenfor Bodø i sør, utover Lofoten og nordover Raftsundet.

Det er en to timers fottur på god sti fra bygda Årstein til toppen. Like fullt har relativt få besøkende over tid funnet fram til denne toppen. H.M Dronning Sonja har besøkt toppen to ganger de senere år. Akkurat denne fjelltoppen ble et naturlig sted for et mer varig minne over Dronningens glede for fjellet generelt og distriktet spesielt.

Stortinden hadde ingen varde fra før, så representanter fra Lofoten Turlag og Vesterålen Turlag tok med seg spett, taljer og boremaskin til fjells. To tonn stein ble samlet og varden ble bygget.