Skånland-ordfører Helene Berg Nilsen (Ap) ble nestleder.

Onsdag hadde fellesnemnda sitt første møte i kommunehuset på Evenskjer. Samtlige av de 10 faste medlemmene var til stede. I tillegg var også fungerende rådmann i Tjeldsund Rigmor Vangen og rådmannen i Skånland Torbjørn Simonsen til stede.

Valgte leder

I første rekke var dette et konstitusjonsmøte, der leder og nestleder ble valg.

Fellesnemnda valgte Liv Kristin Johnsen (H) som leder, mens Helene Berg Nilsen ble valgt til nestleder.

De politiske medlemmene av Partssammensatt utvalg (PSU) ble også valgt. Dette blir et viktig utvalg for sammenslåingsprosessen. Liv Kristin Johnsen og Helene Berg Nilsen skal sitte i dette utvalget. De får med seg Einar Aune (H) og Ove Berg (Ap). I tillegg skal de to kommunene ha en ansatt hver i dette utvalget. Ansettelsesprosessen av prosjektleder for kommunesammenslåingen, blir den første saken dette utvalget får på bordet. De skal ha et ord med i laget og levere en uttalelse til fellesnemnda i denne saken.

Prosjektleder og rådmann

Denne ansettelsen blir den første utfordringen til fellesnemnda. De må ta stilling til om prosjektlederen også skal bli den nye kommunens rådmann.

Det ble en lang debatt om dette i møtet.

Flere av representantene mente at de allerede i første møte kunne bestemme om prosjektlederstillingen skulle lyses ut eller ikke.

– Vi har gode erfaringer med å bruke eksterne konsulenter i ansettelsessaker. Dette bør vi også gjøre nå. Det kan vi godt bestemme oss for i dette møtet, sa Einar Aune.

Helene Berg Nilsen, var usikker på dette.

– Vi har dårlig tid, men jeg er redd vi gjør noe galt om vi bestemmer oss for dette allerede nå. Dette skal partssammensatt utvalg (PSU) uttale seg om. Vi bør høre deres mening før vi bestemmer oss endelig, sa hun.

Og slik ble det.

Virket usikker

Det var i det hele et møte der deltakerne virket noe usikker i sine nye roller. Det er en helt ny og stor arbeidsoppgave de ti medlemmene nå har tatt på seg. De skal ivareta interessene til den nye kommunen. Denne rollen vil det nok ta litt tid før de kommer inn i. Om viljen til å slå seg sammen er tilstrekkelig til stede, så vil dette gå deg til. Det er ikke noen enkel oppgave de ti har tatt på seg.

I onsdagens møte var også de politiske skillelinjene påtakelige. Mens Høyres representanter flagget ekstern utlysning av stillingen som prosjektleder, var Skånland Ap like klar på at de ansatte og rådmennene burde høres, før en slik avgjørelse ble tatt. Representantene fra Tjeldsund Ap var ikke like klar på dette punktet.