Like før helga startet russetida, og russen har begynte å fargelegge byen i sine røde og blå dresser. Men Tina Johannessen og venninene på frisørlinja på Stangnes, reagerer på at hun ble nektet inngang på Torvet 3 torsdag kveld, når det likevel er 18 års aldersgrense på utestedet.

– Jeg fikk beskjed om at vi ikke slipper inn med russeklær, og at jeg burde skifte fordi det jeg hadde på meg var et dårlig klesvalg. De sa de ikke vil ha noen stor russefest her, forteller Johannessen.

Hun mener man har samme personlighet selv om man har på seg russeklær, og synes det er rart at da hun gikk videre å prøvde å komme inn på Bar Harstad, så fikk hun samme beskjed.

Diskriminering

— Vi synes det er diskriminerende å utelukke gjester på grunn av klesvalg. Om man har rød eller blå bukse gjør oss jo ikke annerledes som personer. Vi er som alle andre som skal på byen, sier klassekollega Mia Johansen.

– En kan jo sammenligne med utdrikningslag som ofte kler seg ut. Skal de nekte dem også å gå inn, spør Camilla Robertsen.

Jentene forstår ikke at utestedene i Harstad, som kanskje ikke har så mange gjester i ukedagene, heller vil tape penger enn å slippe inn unge i russeklær.

– Hva er vitsen med å ha uteplasser, hvis de ikke vil ha gjester, spør jentene.

Knuteregler

I russens knuteregler i år står det at hvis man tar av russebuksa, så skal buksebeinet klippes av. Hvis de skal besøke utestedene uten russeklær i russetida, så vil det bli mange avklipte buksebein.

Jentene har full forståelse for at utestedene vil kaste ut russ som ikke oppfører seg, slik man gjør med andre gjester.

– Vi må oppføre oss som alle andre, men ikke skjær all russ over en kam. Vi håper utestedene kan gi oss en sjanse. Er det noe Harstad trenger, så er det liv. Hva er vitsen med uteliv hvis det ikke skal være liv, sier de.

Kun tre aktuelle kvelder

Leder for Nordic Uteliv, Magnus Utvåg, sier at Torvet 3 kun har åpent med 18-års aldersgrense på torsdager. Derfor vil det kun være snakk om tre torsdager denne problemstillingen er aktuell, ettersom de fleste russ er under 20 år.

– Generelt er russ hjertelig velkommen i sivil, og vi har ofte egne russearrangement i russetida som er ekslusivt for russen. Men erfaring har vist at russ i større grupper får en litt annen mentalitet, som kan slå uheldig ut. Å kalle dette diskriminering, er nå å dra det litt langt, mener Utvåg.

Han sier de kanskje går glipp av litt omsetning ved å ikke slippe inn russen på de tre torsdagene det gjelder, men i det lange løp er det viktig for dem å ivareta alle typer gjester.

Bengt Markussen, som er medeier på Bar Harstad, sier at de har 20 års aldersgrense alle dager i uka. Så med mindre noen russ er fylt 20 år, så kommer de ikke inn her. Derfor er ikke denne problemstillingen veldig aktuell for dem.

De har dårlig erfaring med russ i større grupper, som tidligere har herjet med å blåse i fløyter.

reagerer: Jeanette Jusnes (f.v.), Camilla Robertsen, Tina Johannessen, Mia Johansen og Stina Berg Ingebrigtsen synes det er rart at man ikke slipper inn i russeklær i russetida.