68-åringen har mange plager, er nesten blind på det ene øyet, hører dårlig, har revmatisme og astma. Hun bodde lenge i en kald og trekkfull kjellerleilighet. Der ble hun enda sykere. Den da traumatiske damen gråt mye og ville bare dø. Hun prøvde også å ta livet sitt, men ble berget av en venninne.

Fant lykken

Etter oppslag i Harstad Tidende, og et sterkt politisk og folkelig engasjement, ble kvinnen flyttet til det gamle søsterhjemmet der Vågsfjord mottak holder til.

På et 15 kvadratmeter stort rom, har kvinnen funnet lykken.

– Nå har jeg fått lyset tilbake i livet mitt. Jeg opplever stor glede. Jeg kan se ut vinduet, se på folk som går forbi. Helsen er blitt så mye bedre etter at jeg kom ut av den mørke kjelleren og hit, sier en strålende glad Gudissa.

På mottaket blir hun behandlet med respekt og ærbødighet. – De andre som bor der er flinke til å hjelpe henne og kaller henne bare mama, sier tolk og venninne Debritu Høgaas.

Men lykken varte ikke lenge for den 68 år gamle damen. Vågsfjord mottak legger ned innen desember, og Almetu Etana Gudissa må nok en gang flytte.

Flyktet fra tortur

– Jeg er så redd for hva som skal skje, og vet ikke hvor de vil plassere meg. Det er her i Harstad jeg vil være, det er her jeg har mine venner og mitt nettverk, sier damen.

Hun flyktet fra Etiopia i 2003 etter at mannen ble drept, og sønnene og dattera måtte rømme. Hun ble tatt til fange av regimet og torturert. Myndighetene ville vite hvor sønnene hadde flyktet, og presset moren hardt. Hun klarte å rømme, havnet i Norge og i snart 14 år har Gudissa ventet på å få oppholdstillatelse i landet.

Støttegruppe

Familien tilhører Oromo-stammen, et folk som er politisk forfulgt i hjemlandet. For politikerne og folk flest er det vanskelig å forstå hvorfor ikke den lille, forfulgte kvinnen får opphold i landet.

Nå har politikerne Per Pedersen, KrF og Kjetil Bjørkelund, Ap tatt affære. De er opprørt over måten den gamle, handikappede damen behandles på. Sammen med Venstres Even Aronsen, og andre engasjerte støttespillere, ble det 14. juni dannet en støttegruppe for Almetu. Foreningen er registrert i Brønnøysundregisteret og har egne vedtekter. Konto er opprettet i Harstad Sparebank og skal organiseres av styret i gruppa. Målet er å få inn så mye penger at de kan engasjere en advokat som kan føre saken for Gudissa, samt hjelpe henne med penger til medisiner og legeutgifter.

– Vi håper folk i området vil bidra med en pengesum, og blir glade for hver krone som kommer inn. Kanskje kan vi sammen hjelpe Gudissa til å realisere drømmen om å få bli i Norge, sier de.

Tolken Høgaas forteller at Gudissa har lyst på et TV slik at hun kan se barne-tv og lære seg norsk. Det gamle TV-apparatet som står på rommet hennes, er helt ødelagt.

2200 kroner å leve for

Gudissa lever i dag langt under fattigdomsgrensen. Hun får utbetalt 2200 kroner i måneden. Pengene skal rekke til mat, medisiner, legebesøk og klær.

Som asylsaker har ikke Gudissa krav på helsehjelp fra den norske stat. Heller ikke fysioterapi. Men da fysioterapeut Susann Lande leste om den sterkt plagede asylsøkeren, tok hun kontakt og tilbød gratis behandling.

– Det har hjulpet Gudissa mye. Hun har fått en mye bedre helse, sier Høgaas.

Støttegruppen jobber både mot Amnesty, NOAS og UDI. Håpet er at myndighetene lar Gudissa få bli i Harstad av helsemessige grunner.

– Jeg har snakket med UDI, som innser at Gudissa og mange andre etiopere ikke er returnerbar. Dermed havner de i en fryktelig knipe. De blir fanget i et system vi selv har laget, sier en opprørt Per Pedersen.

68-åringen har ingen kontakt med barna sine i Etiopia.

– De er på flukt. Jeg vet ikke om de lever eller om de er døde, sier hun stille.

Støttegruppen

14. juni i år ble støttegruppen for etiopiske Almetu Etana Gudissa stiftet på rådhuset i Harstad. 18 personer stilte opp.

KrFs Per Pedersen er leder i styret for støttegruppen, Kjetil Bjørkelund er nestleder. Med i styret er Debritu Høgaas, Kristel Rosenkrantz og Even Eriksen. Varamedlem er Elin K. Eriksen.

Det er opprettet konto i Harstad Sparebank, kontonummer: 47301787681. Målet er å skaffe penger slik at Almetu kan få advokathjelp, og økonomisk hjelp til medisiner og legebesøk.

Styret i støttegruppen skal forvalte kontoen til beste for 68-åringen.

Sollyset: Gudissa og Debritu Høgaas kan åpne vinduet og nyte synet av lyset utenfor. Det kunne de ikke i den forrige leiligheten. Foto: Frank R. Roksoy