I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet slås det fast at elevene i hele landet har fått medhold i fire av fem mobbesaker der fylkesmennene har vurdert om skolene har oppfylt aktivitetsplikten sin, altså om de har fulgt opp mobbesaken med tiltak på skolen. I Troms er det klaget inn 75 saker, og fylkesmannen har konkludert med at skolene har kommet til kort i 34 av dem, noe som tilsvarer 52 prosent.

Høyt antall klagesaker

Antallet klager er høyt i Troms sammenlignet med andre fylker. Telemark (173.000 innbyggere) har fått inn 37 klager, mens Troms (166.000 innbyggere) har fått inn hele 75 saker.

– Det er riktig at det er veldig mange saker. Før den nye mobbeloven trådte i kraft lå vi på 9–15 saker per skoleår så det er en stor økning, sier Eivind Bratsberg, seniorrådgiver i Oppvekst- og utdanningsavdelingen hos fylkesmannen.

Bratsberg mener at det høye tallet er en indikasjon på at det er blitt enklere å klage.

– Noe av hensikten med den nye ordningen var at det skulle bli lettere for foreldre å klage til fylkesmannen. Derfor forventa vi å få inn flere klager, men det er selvsagt et dårlig tegn at mange barn opplever å ikke ha det trygt og godt på skolen. Vi ønsker at skolene skal ta tak i dette slik at foreldrene slipper å klage, sier Bratsberg.

– Skolene må lage gode tiltak

Mobbeombud Jon-Halvdan Lenning sier at han velger å se et høye antallet klager i et positivt lys.

– Man kan selvsagt velge å se tallet som et tegn på at mobbing er et større problem i Troms enn andre steder, men jeg velger å tro at det heller tyder på at systemet fungerer og at det brukes. sier han.

Lenning mener imidlertid at avvikene viser at skolene fortsatt har en vei å gå for å lage gode tiltak og gjennomføre dem.

– Skolene lager gjerne tiltak, for eksempel om å ha flere voksne til stede ute i friminuttene, men det er ikke alltid at det følges opp. Ingen er fornøyde før tallet er null, og for å komme dit så må skolene lage gode tiltak, avslutter han.