De siste ukene har det stormet rundt Sophie Elise etter det mye omtalte bildet hun la ut på Instagram.

Bildet var av henne selv og en annen profil, der den andre profilen holdt en liten gjennomsiktig pose med noe hvitt i.

Kringkastingsrådet har mottatt over 4000 klager, og NRK-samarbeidet har blant annet vært tema på «Debatten». Der sa NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen at de skulle diskutere samarbeidet.

I podkastepisoden som ble sluppet torsdag morgen kommenterte duoen spekulasjonene rundt deres NRK-fremtid:

– Vi klarer oss. Akkurat nå vet vi ikke. Vi sitter her og «podder» her i dag. Det er det vi vet. Så får vi bare se, sa Sophie Elise da.

Nå viser det seg at det er satt et punktum.

– NRK har ønsket at dagens avtale skal endres på en måte som legger sterke begrensninger på vår øvrige kommersielle virksomhet. Jeg har ikke ønske om eller anledning til å legge ned resten av min virksomhet for å redde omdømmet til NRK, og vi ser oss derfor nødt til å avslutte samarbeidet, sier Sophie Elise i en pressemelding VG har fått tilgang til.

– En feil vi retter opp

NRK bekrefter senere torsdag kveld at samarbeidet er avsluttet.

De skriver i en pressemelding at de ønsket å bruke podkasten til å skape noe nytt, men at de nå har konkludert med at de kommersielle bindingene til profilene ble for omfattende:

– I kjølvannet av debattene den siste tiden har NRK valgt å gå gjennom alle sider ved samarbeidet, inkludert avtalen. Vi har nå konkludert med at samarbeid med aktører med så omfattende kommersielle bindinger og aktivitet er uforenelig med å drive løpende, helårs podkastproduksjon for NRK. Det er en feil vi nå retter opp, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

VG har forsøkt å få kommentar fra Sophie Elise eller Fetisha, men de har så langt ikke svart.

Mediekritikere om kringkastingssjefen i «Debatten»: «Åpenbart ukomfortabel»

Lagt føringer

Torsdag i forrige uke kommenterte Sophie Elise selv for første gang hvordan hun har hatt det i kjølvannet av kontroversen. Det gjorde hun i samme podkast.

Samtidig uttalte NRK at de hadde lagt føringer for hva som kunne snakkes om i episoden.

I en kommentar på NRK Ytring samme dag, understreket kringkastingssjefen at de ikke hadde «tatt godt nok innover oss hvor omfattende den kommersielle virksomheten er – og mer generelt hvor krevende det er å ha tilstrekkelig løpende kontroll opp mot presseetikken og våre retningslinjer».

Sophie Elise kommenterer på Instagram: − Skulle aldri vært lagt ut

INSTAGRAMHISTORIE: Torsdag kveld postet Sophie Elise Isachsen, og senere Fetisha Williams, en instagramhistorie hvor hun skriver at det vil bli mer podkast – men på en annen plattform. Foto: Skjermdump fra Instagram-historien til Sophie Elise

– Overraskende

I sin Instagram-historie torsdag kveld skriver Sophie Elise at NRK var godt informert på forhånd om deres kommersielle bindinger:

– NRK sa «ja» til Sophie Elise og Fetisha, godt informert og vel vitende om hva vi lever av og trolig med et ønske om å nå de vi treffer med innholdet vi har laget i en årrekke.

Isachsen beskriver det som overraskende at NRK har virket usikre på samarbeidet de siste dagene.

– Det er derfor overraskende for oss, at NRK bare noen måneder senere, virker usikre på valget sitt, skriver Isachsen.

Ikke millionkontrakt

VG har siden podkastsamarbeidet ble kjent bedt om innsyn i kontrakten, og spurt NRK hvor mye de har tjent på samarbeidet. NRK har avvist innsynet.

I torsdagens episode sier duoen at de skal fjerne myten om at de «tjener mange millioner» hos NRK.

– Det er litt sånn plagsomt om at det narrative får spinne ut om at vi får mange mange millioner, det gjør vi ikke i det hele tatt, sier Sophie.

Hun sier de har fått milliontilbud hos andre aktører, men at de valgte NRK fordi de ville lage en podkast som var gratis.

– Vi sitter ikke her og blir rik. Vi sitter her fordi vi vil lage en podkast som alle kan høre på, sier hun.

I pressemeldingen står det at både Sophie Elise og Fetisha skulle gjerne fortsatt samarbeidet og økt engasjementet i viktige lyttergrupper ytterligere for NRK.

De trekker også frem støtten og den gode lagånden de har opplevd fra NRK-kolleger.

– Vi kommer til å savne akkurat den gjengen masse. Og jeg kan love at podkast, det blir det, står det i pressemeldingen.

Duoen sier at de opplever det som påfallende at NRK ser ut til å stille andre krav til dem enn til andre NRK-profiler som også har kommersielle prosjekter gående mens de jobber for NRK.