Onsdag 21. september avgjøres hvem som blir kåret til Arktisk Kokk 2016.

I fjor vant Anders Sletten fra Holstuen. I år er det en ny kokk fra samme restaurantfamilie, nemlig Daniel Helmersen fra Bark som er kandidat.

Det skjer i Alta, under arrangementet Reiseliv i Nord. Seks finalister kjemper om tittelen, og de har kvalifisert seg i tøff konkurranse med ni andre talentfulle kokker fra Nord-Norge. En hemmelig jury valgte ut de seks, som kommer fra Alta, Tromsø, Harstad, Finnsnes, Svolvær og Bodø.

De seks finalistene er

  • Daniel Helmersen fra Bark Spiseri i Harstad

  • Inge Marius Olsen, Kokkejævel Hoftepluss i Alta

  • Øystein Moe fra Eide Handel i Tromsø

  • Thomas Petersen fra Senjastua på Silsand

  • Andrè Larsen, Thon Hotel Lofoten i Svolvær

  • Simon Engen, Restaurant Bjørk i Bodø

Arktiske råvarer

På konkurransedagen har finalistene seks timer på seg til å kreere en treretters meny som består av laks, reker, gulløye, knutekål og nordnorske rips og solbær.

Hver kokk skal lage åtte porsjoner av hver rett, som serveres til juryen. I tillegg skal finalistene komponere en forrett med ukjente råvarer som blir tildelt ved konkurransestart. Alle finalistene får en elev fra Restaurant og matfag i Alta som assistent under finalen.

De tre som kommer på pallen, får alle en matfaglig reise eller opplevelse, der førstepremien har en verdi på 20.000 kroner.

Inspirasjon og ganefryd

Konkurransen arrangeres av matnettverket Arktisk Meny, som ønsker å stimulere til bruk av råvarer fra vårt arktiske spiskammer. Målet er også å inspirere kokker og kjøkkensjefer til å kreere nye og spennende retter til glede for øye og gane, og å høyne statusen til kokkeyrket. Arktisk Kokk arrangeres i år for 16. gang.

Konkurransen Arktisk Kokk er en del av det store reiselivsarrangementet «Reiseliv i nord» som går av stabelen 21. – 23. september i Alta. Dette er reiselivets største møteplass i nord, og samler flere hundre deltakere til de forskjellige arrangementene.