Han mener politistasjonen på flere områder vil stå minst like godt rustet til å løse sine oppgaver når den nye organiseringen av politiet er ferdig gjennomført, enn hva tilfellet har vært.

-Ikke minst operativt vil Harstad være like godt rustet, om ikke bedre.

– Dette basert på at området de skal dekke geografisk, er mindre enn det de hadde ansvaret for tidligere, sier Sæverud.

Oppgaver blir lagt til Harstad

Han ønsker å understreke at de for tiden er noenlunde midt i løpet der personer skal plasseres i de riktige funksjoner og enheter, men peker likevel på oppgaver som blir liggende igjen i Harstad.

-Deler av økokrimavsnittet blir værende. Det vil fortsatt være etterretningskapasitet, pluss en operativ utlendingsenhet som skal ta seg av identitetskontroll og avdekke tilfeller av ulovlig opphold.

– Det vil fortsatt være en egen praksisveileder med ansvar for å ta imot og tilrettelegge for politistudentene. i tillegg vil det i Harstad bli løst en rekke forvaltningsoppgaver også i fremtiden, sier Sæverud.

Slagkraftige enheter

Sæverud mener den nye politireformen på mange områder vil styrke politiets evner til å løse oppgavene de er satt til.

-Vi har fått et pålegg om å bygge opp en organisasjon som på en best mulig måte skal være i stand til å nå målene for Politi-Norge.

– Da blir min oppgave blant annet å bygge opp slagkraftige geografiske enheter. Det betyr at vi må finne en balanse i det vi legger opp til av aktiviteter, både i forhold til vår kontakt mot publikum, og publikums kontakt med politiet.

– Vi må også styrke ulike fagmiljøer for å kunne spisse innsatsen mot blant annet organisert kriminalitet, eksempelvis narkotikakriminalitet og menneskehandel, samt gjøre oss bedre i stand til å takle diverse former for datakriminalitet.

– Dette er oppgaver det etter mitt syn ikke er naturlig å legge til Harstad, sier Sæverud.

PST

Han blir adskillig mindre meddelsom når vi spør om Politiets sikkerhetstjenestes (PST) fremtid i Harstad. Til nå har tre stillinger innen PST hatt tilhold ved Harstad politistasjon.

-Mesteparten av informasjon knyttet til PST er gradert. Det eneste jeg kan si er at vi skal sørge for å løse PST-oppgaver for hele Troms fylke, sier Sæverud.

OPPGAVER: En rekke oppgaver vil fortsatt bli lagt til Harstad politistasjon, og flere kan komme i prosessen man er midt oppe i, hevder politimester Ole B. Sæverud. Arkivfoto. Foto: tore skadal