19. desember overtok Norbase Harstad ansvaret for logistikkstøtten til HV 16. Det vil blant annet gi denne avdelingen høyere beredskap, raskere reaksjonsevne og større utholdenhet.

6+2 års avtale

– For oss betyr denne avtalen at vi får ytterligere ett bein å stå på i tillegg til vår logistikkdel og olje- og gass tilknytning. Men i påvente av en mulig fremtidig økt olje- og gassvirksomhet utenfor Nord- Norge, er denne avtalen på mange måter vår nye olje, forteller Bjørnå, og legger til:

– Vår oppgave blir å lagre, distribuere og rekondisjonere utstyret som tilhører HV 16, og som lagres i konteinerne hos oss. Per i dag har vi flere titalls konteinere inneholdende om lag 100 tonn ulikt utstyr, noe som ganske sikkert vil øke i omfang i årene som kommer.

- Avtalen vi har inngått strekker seg over seks år, med muligheter for to års forlengelse.

- Foreløpig håndterer vi dette utstyret med det antall ansatte vi har tilgjengelig, men på sikt vil vi nok komme til å ansette flere, sier Bjørnå.

- Harstad passet godt inn

Logistikksjef Ingvar Danielsen ved HV 16 peker på Harstad og Norbases anlegg på Stangnes som svært godt egnet for lagring av utstyr.

– Forsvaret ved Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) tok et initiativ til å bygge opp et system med forsyningsbaser over hele landet. Harstad viste seg å passe godt inn i denne strukturen, da vårt HV 16-distrikt dekker Lofoten, Vesterålen, Ofoten og hele Troms fylke. Vi er avhengige av å ha lett tilgang til etterfylling av utstyr ved en eventuell krisesituasjon, krav Norbase oppfylte.

-Det meste av alt forbruksutstyr og forsyninger vi trenger er lagret her, unntaket er ammunisjon og våpen, forteller Danielsen.

Meget lovende

Generalinspektøren i Heimevernet, generalmajor Tor Rune Raaby, sier følgende om denne løsningen.

– Fra mitt ståsted ser konseptet meget lovende ut. Det er moderne i form og utførelse, og en åpenbar kosteffektiv løsning.

befaring: Heimevernstopper var mandag på befaring: F.v. Ulf Reiersen, Henning Smidt, Tore Bjørnå (Norbase), Arnt Mathisen (Norbase), Tore Jakobsen, Dag Ellefsrud, Tom Seliseth. Foto: Andreas Isachsen
utstyr: 100 tonn utstyr er lagret i flere titalls konteinere på Norbases leide områder på Stangnes. Foto: Andreas Isachsen